Megmutatjuk, hogyan gyarapszik Tállai András futballcsapata a választókerületnek jutó állami és uniós források bevetésével

Szépen gyarapodnak azok a vállalkozások és személyek, akiknek sikerült annyira jó kapcsolatot kialakítani Tállai Andrással és körével, hogy még a NAV-vezér sportcsapatát is szponzorálják. Sőt, a helyiek kifejezetten úgy tartják, uniós vagy költségvetési támogatást Mezőkövesden és környékén csak az kap, pályázatot csak az nyer, akivel legalábbis nincsen baja a fideszes országgyűlési képviselőnek és „körének”. A Tállai-körzetet feltáró sorozatunk második része.

2018. március 12., 12:05

Szerző: Biró Marianna – Sebestyén Roland

Aligha látványosabb a látványcsapatsport-támogatásoknál (tao), amiként a Mezőkövesd Zsóry FC és a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület szárnyal. Na nem sporteredményekre gondolunk, hanem a közpénzből, így tao-támogatásokból és állami, valamint uniós forrásokból való gyarapodásra.

A hétvégén már beszámoltunk arról, hogy nem egyedül irányítja a Borsod megyei 7-es választókerületet Tállai András. Mezőkövesden és környékén sok-sok forrás szerint a félelem az úr. Például azért, mert ha valami nem tetszik a miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, adóhatósági vezető számára, annak bizony következménye van a mezőkövesdi választókerületben. De nem is csak Tállainak kell itt megfelelni, hanem az ő bizalmasaként ismert közeli munkatársának, Bocsi Annának.

A Mezőkövesd Zsóry FC ügyvezetője 2002 óta az akkoriban Tállai által irányított mezőkövesdi Polgármesteri Hivatalban dolgozott, majd az okmányiroda vezetője is volt – nem tudni, mikortól és meddig (Bocsi Anna köztisztviselői jogviszonyát érintő kérdéseinkre nem válaszolt a mezőkövesdi önkormányzat). 2011-ben lett sportigazgató, noha akkor még köztisztviselői állása mellett, később aztán teljes jogú ügyvezető lett a Mezőkövesd Zsóry FC-ben.

Bocsi Anna, Tállai András és Orbán Viktor együtt élvezik a sportot
Fotó: Facebook

Bocsi Anna érkezésével márpedig a csapat környékén minden megváltozott, rendezettebb lett, s a célok is nagyratörőbbé váltak. „Az igazgató fölött a munkáltatói jogkört az egyesület ügyvezető elnöke gyakorolja” – szólt az egyesületi híradás, ami azt jelentette, hogy Bocsinak eredetileg még Tállai András sportegyesületi partnere, Hagyaczki József lett a főnöke, maga Tállai pedig ekkor még társadalmi elnöki tisztséget töltött be a szervezetben. Egy évvel később azonban az egyesület saját gazdasági társaságot alapított, amely profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás csapatot működtethet.

Amikor pedig 2014-ben ismét módosították az egyesület alapszabályát, megszűnt a társadalmi elnöki és az ügyvezető elnöki tisztség, helyette elnököt és alelnököt választottak. Az elnök Tállai, az alelnök Hagyacki lett, míg a testület az ügyvezetői teendőkkel Bocsi Annát bízta meg. Az elnökség ekkor megválasztott tagjai: Derda Lajos, Hagyacki József, Szép László, Szilvási András, Szobonya Sándor, Tállai András és Vámos Zoltán. A héttagú elnökség és a háromtagú felügyelő bizottság mandátuma is öt évre szól – derült ki az idevágó hírekből. (Tállai ekkor lett a Magyar Labdarúgó Szövetség NB I-es Bizottságának tagja, 2020. június 30-ig terjedő, határozott időtartamra.)

Később ismét változott a cégforma, 2016-ban megalakították a Zsóry Sport Kulturális és Szabadidő Szervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, valamint a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft.-t, amelynek a sportegyesület a kizárólagos tulajdonosa. A nonprofit vállalkozásnak Bocsi Anna a jogi képviselője, míg a klubot ma már egyenrangú félként, közösen vezeti Hagyaczki Józseffel. Ugyanakkor a jelentős állami támogatásokban és társasági adótámogatásokban részesülő csapat jogi felelőssége ma már főként Bocsi Annát terheli, az elmúlt négy évben ugyanis a klub látványsport-támogatás (tao) pályázataira például már csak az ő szignója került.

Hogy milyen pályázatokkal? Arról a 24.hu közöl részletes beszámolót, hiszen legalábbis komikus, hogy az okmányirodai múlttal rendelkező sportvezető, az adóhatóság urának bizalmasa mit tart korrekt elszámolásnak.

De nemcsak a tao-pénzek, hanem a Mezőkövesd Zsórynak megítélt közpénztámogatások további sorsa, így a csapat és a sportegyesület hirtelen gazdagodás a is további kérdéseket vet fel. A sportegyesület ingó- és ingatlanvagyona ugyanis ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Az egykori mezőkövesdi kemping területét például 2014-ben vette meg az önkormányzattól a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. nettó 60 millió forintért, a kiviteli terv 20 millió forintba került. Ezek után következtek a közbeszerzések, amelyekből a klub 2013 óta már összesen 21-et bonyolított le. Az eredeti tervek szerint már tavaly májusban el kellett volna készülnie a mezőkövesdi sportszállónak, ám sokadik módosítás után 2018. február 28-ra lehet csak kész a létesítmény. A közbeszerzési hatóság oldalán elérhető hirdetmények szerint azonban nemcsak a projekt volt csúszásban, de egyes közreműködők is, hiszen csak 2018 január 9-i dátummal írták ki azokat a hirdetményeket, amelyek tavaly áprilisi változtatásokról szólnak.

Pedig itt is közpénzekről van szó: az Emberi Erőforrás Minisztériuma egyedi döntés alapján 500 millió forinttal támogatja csak a leendő sportszállót, de időközben Bocsi Anna elismerte azt is, hogy részben a tao-pénzekből is építkeznek. Az mfor.hu gazdasági portál már alaposan feltárta a sportszálló építésének meglehetősen kérdéses körülményeit, az ár folyamatos emelkedését, s végül arra a következtetésre jutott: összesen 1,513 milliárd forintba fog kerülni a mezőkövesdi sportszálló. Így tehát a sportszálloda drágább lesz, mint a stadion, amire az Átlátszó számításai szerint 1 milliárd forintot költöttek – szintén jószerivel közpénzből. 

Egy biztos: a csapatot üzemeltető cég és az egyesület az MLSZ adatai szerint összesen 2 milliárd 206  millió 381 ezer forint közpénzt kapott csak tao-pályázatok révén.

És ebben még nincsenek benne azok az állami, kormányzati sportcélú fejlesztési támogatások, amelyekkel például a Mezőkövesd Zsóry stadionja megépülhetett és most a sportszálló is épül, nincsenek benne továbbá az önkormányzati, valamint a szponzorációs támogatások sem.

Fotó: MTI/Vajda János

A Zsóry honlapján feltüntetett támogatók listája sokat elárulhat arról, miért éri meg szponzorálni a NAV-elnök csapatát.

A Magyar Labdarúgó Szövetségen kívül, amely tehát a tao-pénzeket osztja (és elköltésüket ellenőrzi), a hivatalos támogatók listáján szerepel az OTP BANK és a Szerencsejáték Zrt. is. 

Ezeken túl a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi VG ZRt., valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. is feltűnnek a szponzorok névsorában. Az önkormányzat által adott támogatások összege évről évre szerepel a Zsóry tao-pályázataiban, így tudhatjuk: 2011-ben 0, 2012-ben 60, 2013-ban 80 millió forintot, 2014-ben ismét 0, 2015-ben pedig mindössze 10 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. 2016-tól sokkal bőkezűbb volt az önkormányzat: a 2017-es kimutatás szerint ugyanis az azt megelőző évben 217 millió, az adott tárgyévben a tervezett támogatás mértéke 100 millió forintra rúgott.

Mezőkövesdi VG Zrt. honlapján közzétett éves beszámolók alapján a cég három év alatt 7 millió forintot utalt sportszervezetnek tao-támogatásként. A szinte pénzforgalom nélkül működő önkormányzati médiacég ellenben vélhetően a helyi nyilvánosság, szereplési lehetőség biztosításával támogatja a klubot. Érdekesség továbbá, hogy mindkét helyi közpénzből üzemelő cég egyaránt veszteséges évet zárt 2016-ban – a 2017-es adatok még nem ismertek. Ezeken kívül pedig még a Mezőkövesdi VG által üzemeltetett Zsóry Fürdő is a csapat szponzora, nem tudni, hogy pénzbeni vagy természetbeni támogatást biztosítva a klubnak.

Mindez alig néhány év alatt összesítve mégis csaknem félmilliárd forintnyi önkormányzati forrást jelent a volt polgármester sportklubjának.

A listán szerepel a Miskolc Autóház Kft. is, amelynek kapcsán Bocsi Anna tavaly bejelentette, hogy a Porsche Hungária Kft., valamint a Miskolc Autó Kft. tizenkét autóból álló flottával támogatja az NB I-ben szereplő Mezőkövesd Zsóry FC-t. A cég egyébként nem ismeretlen a környéken, 2015-ben, 2016-ban és már idén is nyertes ajánlattévőként szerepelt például a Borsod Megyei Kormányhivatal autóbeszerzéseiben és a kocsik karbantartására kiírt közbeszerzési eljárásokban.

Hasonlóképpen a Kovács Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely ugyan régóta nem nyert közbeszerzést, ám 300 millió forintot kaptak a Nagyvállalati Beruházási Támogatás programból – maga Tállai András is jelen volt ennek tavaly márciusi bejelentésekor. A cég egyébként 2011-es csarnokfejlesztéséhez, ami mintegy 322 millió forintból valósult meg, összesen 99, 942 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormánytól, de a Borsod megyei területfejlesztési források hasznosulásáról szóló, 2013-as jelentés szerint technológiai fejlesztéshez kapcsolódó munkahely-teremtésre uniós forrásból összesen 554 591 029 forintot kaptak 2007 és 2013 között. 

A csapat egyik kiemelt támogatója a Téglás Trans Kft. is, amely annak a Nyíri Sándornak a cége, aki Tállai Andrással együtt került be az MLSZ egyik bizottságába, méghozzá a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesületben képviselt elnökségi tagsága révén. A cég szintén több mezőkövesdi választókerületi közbeszerzési eljárásban szerepel az utóbbi időben, a legérdekesebb megbízást azonban 2015-ben épp az MLSZ-től kapta: egy öltözőt kellett építenie Balmazújvárosban egy másik céggel közösen.

Szerepel még a támogatói listán a MetalSun Kft., ami egy bizonyos Molnár Péteré, valamint egy Sport-Bau Trade Kft. is, amely egy nyékládházi székhelyű cég, s 2012 óta több közbeszerzési eljárásban is nyertes ajánlattevőként szerepelt. A Tállai választókerületéhez tartozó Mezőcsáton 2016-ban például a „műfüves sportpálya” kivitelezésére kapott megbízást, de Alsónémedin és Borókán is sportpályát építhetett, 2015-ben Nyékládházán pedig egy napközi konyhaépületének felújítása és energetikai korszerűsítése esetében esett rá a választás. 

Feltűnik a listában a korábban Simicska-közeliként számon tartott Kosik János Cronus Kft.-je is. Utóbbit Bocsi Anna és Tállai András közösen mutatták be, mint hivatalos mezszponzort. A 2016-os sajtótájékoztatón az is elhangzott: a klubnak addig tíz-tizenöt támogatója volt, a belépő Cronus Kft. pedig egymaga annyit ad, mint a többiek együttvéve. Kosikot jelentős üzletemberként jegyzik Magyarországon. Cége, a Cronus Kft. 2007-ben a közbeszerzési toplista hatodik helyezettje volt, 30,5 milliárd forintos megbízási értékkel. Érdekesség, hogy 2013 decemberében Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkárként és Kosik János, a Cronus Kft. ügyvezetőjeként a Mátrai Erőmű Zrt.-ért Emlékérmet együtt vehette át – méghozzá Bükkábrányban, ami nemcsak Tállai választókörzetéhez tartozik, de Kosik szülőhelye is. Kosik cége 2014 óta nem nyert közbeszerzést, előtte is sok esetben a Mátrai Erőmű beszállítójaként kapott megbízásokat. Arra pedig ezen a ponton fontos emlékeztetni, hogy a Mátrai Erőmű ma már a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global Nyrt. alá tartozó Status Energy Magántőkealap, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH ) által alapított közös vállalat többségi tulajdonában van.

A Zsóry támogatói névsorában szerepel a Szilvási Építő Kft. is. Ennek a családi vállalkozásnak ifj. Szilvási András az ügyvezetője, akit a legnagyobb mezőkövesdi és választókerületi építőipari vállalkozóként tartanak számon. A cég nemcsak a mezőkövesdi polgármesteri hivatalt újította fel egy több mint 150 millió forintos beruházással, de több mint húsz munkát sorolnak fel referenciái között, amelyeket Mezőkövesden végzett az elmúlt években. Elsősorban önkormányzati megbízásokról van szó – iskola, egészségügyi intézmény felújításától kezdve az útkarbantartáson és a piactér megújításán át, egészen a Zsóry-fürdő komplex fejlesztéséig. A Szilvási Építő Kft. a Közbeszerzési Hatóság hirdetményei között 116 esetben szerepel nyertes ajánlattevőként 2010 óta, ezek között is több tucat a mezőkövesdi önkormányzati megbízás. De a Szilvási Építő Kft. kapta a szintén uniós és állami forrásból megvalósult választókerületi kerékpárút fejlesztést is. Referenciái között továbbá szerepel számos környékbeli település: Mezőcsát, Bükkábrány, Bükkaranyos, Sály, Bogács, Borsodivánka, Szentistván, Harsány, Mezőnagymihály és egyéb községek, térségi társulások is többször megbízták különböző építőipari kivitelezési munkákkal – sok esetben állami vagy uniós forrásokból, vissza nem térítendő támogatásokból megvalósuló projektek keretében. A Szilvási eközben Széchenyi 2020-as támogatást is kapott, méghozzá 2017-ben „Pofás törőgép beszerzése a SZILVÁSI Építő Kft. tiszabábolnai telephelyére” címen 26 millió 988 ezer forintot.

Mindez rengetek közpénzt jelent. Méghozzá úgy, hogy abból Tállai András klubját gazdagíthatják. Ennek mértéke nem ismert, hiszen a Mezőkövesd Zsóry eddig nyilvánosan nem számolt el a szponzorációs támogatásokkal.

És hogy mindez miért erősen vitatható? Mert nehezen elképzelhető, hogy a helyi önkormányzati vagy állami megbízásokra, pályázatokra nem volt semmilyen befolyása az országgyűlési képviselőnek, illetve Tállai révén akár Bocsi Annának, aki – mint megírtuk – a választókerületben rendszeresen megjelenik a honatya oldalán, méghozzá nem sporttal összefüggő eseményeket, hanem akár önkormányzati döntéseket is befolyásoló üléseken.

És hogy mégis hogyan zajlik a pályáztatás, mi a rend a Borsod megyei 7-es választókerületben, továbbá hogy ki a legalizált rendszer állandó szereplői? Kiderül a Tállai-körzetet feltáró sorozatunk következő részéből.

A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.