Meglepetés: kiderült, honnan hozta el a legtöbb szavazót Magyar Péter

Magyar Péter pártjának népszerűsége kicsit nőtt a választások óta.

2024. augusztus 5., 09:16

Szerző:

Magyar Péter megjelenése óta vita zajlik arról, hogy a rövid idő alatt legerősebb ellenzéki párttá váló politikai formáció növekedése mennyiben támaszkodott a kormánypártok, és mennyiben az ellenzéki pártok szavazóbázisaira.

Az IDEA Intézet felmérése szerint a Fidesz-KDNP 2022-es szavazóinak egytizede voksolt a június 9-i EP-választáson a TISZA Pártra, miközben ugyanez az egykori hatpárti közös lista támogatóinak majdnem feléről elmondható.

Az IDEA Intézet 2024. június 19. és 27. között végzett kérdőíves felmérése során arra kérte a válaszadókat, árulják el aktuálisan érvényes pártpreferenciáik mellett azt is, hogy milyen szavazói viselkedést mutattak a 2022-es országgyűlési és az idei évi európai parlamenti választásokon. 

Magyar Péter pártjának népszerűsége egy kicsit nőtt

Júniusban a hazai felnőtt népesség 23 százaléka szavazott volna a TISZA Pártra egy esetleges országgyűlési választáson, tehát a TISZA támogatottsága az EP-választások után növekedett egy kicsit. Ez annak köszönhető, hogy a párt június 9-i szavazói az esetek 95 százalékában egy országgyűlési választáson is hasonló döntést hoztak volna, miközben a párt támogatói között június második felében már olyanok is akadtak, akik az EP-választáson még nem voltak TISZA-szavazók. 

Visszaesett az ellenzék is

Az IDEA Intézet eredményei szerint a Fidesz-KDNP 2022-es szavazóinak szűk négyötödét meg tudta tartani 2024-es európai parlamenti választásra is.  Viszont a két évvel ezelőtt kormánypárti szavazók 10 százaléka az EP-választáson már a TISZA Pártra voksolt. 
Hat százalékuk egyéb pártokat támogatott, 5 százalékuk pedig nem vett részt a szavazáson. A TISZA megjelenése, jól láthatóan, ennél sokkal drámaibban érintette a 2022-es ellenzéki összefogás támogatói táborát és a Kutya Párt (MKKP) szavazói bázisát. A két évvel ezelőtti hatpárti összefogás támogatóinak csak negyede szavazott az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd Zöldek közös listára, 47 százalékuk már a TISZA Pártot támogatta.   

A TISZA szavazótáborát júniusban legnagyobb részt egykori (hatpárti) ellenzéki szavazók, valamint a szavazástól korábban távolmaradók alkották. A TISZA szavazóinak 43 százaléka a 2022-es országgyűlési választáson még az ellenzéki összefogás közös listáját támogatta, 28 százalékuk pedig úgy emlékezett, hogy nem is vett részt a választáson. E két csoportnál lényegesen kisebb arányt képviselnek a TISZA szavazók között a kormánypártok egykori támogatói: júniusban a párt szavazóinak 16 százaléka mondta azt, hogy 2022-ben még a Fidesz-KDNP-re szavazott. 

Nemrég írtunk arról, hogy július elején a Magyar Péter nevéhez fűződő Tisza Párt tovább erősödött, azaz elkezdte ledolgozni a hátrányát a kormányzópártokkal szemben. Vagyis a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt támogatottsága között kevesebb mint 10 százalékpont a különbség, mind a biztos pártválasztók, mind a teljes népesség körében.

 

(Kiemelt képünkön Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke látható. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

 

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.