Megjelent a Vadászat és vadgazdálkodás Magyarországon című album

Az erdő- és a vadgazdálkodás együtt jelenik meg a könyvben.

2021. szeptember 28., 15:02

Szerző:

Bemutatták a Vadászat és vadgazdálkodás Magyarországon című albumot, a több mint 400 oldalas kiadványt a világkiállítás alkalmából készítették. A négy fejezetből álló albumot az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon tartott szakmai rendezvényen Budapesten mutatták be kedden.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója szerint kulcsfontosságú a világrendezvény alkalmából készült kiadvány, amely olvasmányosan, képekkel gazdagítva, érzékletesen mutatja be az ország teljes vadállományát és növényföldrajzát. A fotók túlnyomó többsége tájazonos, behatárolható rajta az adott tájegység az országon belül. A könyv óriási értéke, hogy a benne található összes fotó hiteles – mondta.

Merczel István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője elmondta: az erdőgazdálkodás a vadgazdálkodással együtt jelenik meg a könyvben, utalva arra, hogy a magyar erdőgazdálkodás milyen irányba halad a természetvédelemmel, tájgazdálkodással együtt. Mindenhol az ott élő vadfajok, vadászható és nem vadászható állatok jelennek meg. A könyvben számos gímszarvasfotó található, a címlapon pedig a dámszarvas. A könyvben szereplő trófeák reprezentálják a magyar élőhely és vadgazdálkodás minőségét - mondta.

Blaumann Ödön vadfotós szerint a kiadvány hiánypótló, hasonló nem jelent meg az elmúlt években. Egy-egy fotó elkészítése akár öt perc, de akár tíz év is lehet - mondta a fotós. A kötet előszavában Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos azt írta: hiánypótló kötetet tart a kezében az olvasó, hiszen ilyen átfogó, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás óta elismerten világhírűként aposztrofálható, a magyar vadászatot és vadgazdálkodást bemutató album ez idáig még nem készült. A könyv a természet rezzenéseit, valamint hazánk egyedülálló természeti értékeit hivatott az utókor számára egyfajta időkapszulaként megőrizni, miközben a jelen emberének is méltó mementót állít arról, hogy milyen gazdag világ terül el a települések határain túl – írta.

A szerkesztői munka és a világkiállítás hosszú éveket felölelő előkészítése során a közismert és egyben közkedvelt vadászíró, Fekete István örökérvényűként is jellemezhető gondolatát tartották szem előtt, miszerint "Hazánk Európa legvaddúsabb országa, s a mi feladatunk, hogy az is maradjon."

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke (b2) egy magyar agárral a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a megnyitó napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 13-án. Fotó: MTI | Kovács Attila)