Meghalt Vitányi Iván, a DK örökös tiszteletbeli elnöke

Kilencvenhat éves volt.

2021. szeptember 6., 10:32

Szerző:

Kilencvenhat éves korában meghalt Vitányi Iván, az MSZP alapítója, a Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke – derül ki a Demokratikus Koalíció közleményéből. A politikus 1945-ben lépett be a Magyar Kommunista Pártba, 1953-ban csatlakozott a Nagy Imre-féle reformcsoporthoz, a Petőfi Kör üléseinek állandó résztvevője volt, az ’56-os forradalom alatt az Értelmiségi Forradalmi Bizottság tagjaként tevékenykedett. 1972-ben a Népművelési Intézet igazgatójává nevezték ki, akkor lépett be újra a Pártba. 1980-tól a Művelődéskutatási Intézet igazgatója, 1986-ban az Országos Közművelődési Központ főigazgatója lett. 

A rendszerváltás előtt az általa igazgatott népművelési intézetben irodát biztosított a demokratikus rendszerváltást akaró ellenzéki erőknek: az alagsorban az MDF kapott helyett, a középső szinten az Új Márciusi Front, a felső szinten pedig a Szabad Kezdeményezések Hálózata. 1989-ben az MSZP egyik alapítója volt, ahol 2000-ig az országos elnökségnek is tagja volt.

Az országgyűlési választásokon 1990-től 2010-ig minden országgyűlési választáson mandátumot szerzett, hol országos, hol egyéni listáról. 2010-ben azonban csatlakozott Gyurcsány Ferenc mostani pártjához, a Demokratikus Koalícióhoz. 2011-ben, a párt hivatalos megalakulásakor az egyes számú párttagkönyvet kapta meg, és örökös tiszteletbeli elnökké választották.

(Kiemelt kép: Vitányi Iván szociológus, író, esztéta, politikus a 90. születésnapja alkalmából rendezett köszöntésen a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015. július 3-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)