Meghalt Schmidt Péter volt alkotmánybíró

Életének 96. évében csütörtökön elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, volt alkotmánybíró – közölte honlapján az Alkotmánybíróság.

2022. május 12., 19:12

Szerző:

Schmidt Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogtudományi karán végzett 1951-ben. Később az ELTE állam- és jogtudományi kara alkotmányjogi tanszékének oktatója, vezetője volt, 1980 és 1983 között a kar dékánjaként dolgozott.

Schmidt Péter az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének, valamint a Társadalomtudományi Intézetnek is kutatója volt, 1956-ban kandidátusi fokozatot szerzett – írták. Elsősorban az állampolgári jogok elméletével, valamint a választójog alkotmánytani problémáival foglalkozott.

Az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává, Schmidt Péter egyike volt az akkor alakult testület első öt tagjának, és tisztségét 1996. december 27-ig, 70 éves korának eléréséig töltötte be.

A honlapon megjelent közleményben úgy fogalmaztak: az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Schmidt Péter személyében gyászolják az Alkotmánybíróság alapító tagját, valamint az egyetemi oktatót, az alkotmányjog-tudomány művelőjét.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.