Meghalt egy 20 éves lány, Szlovénia felfüggeszti a J&J vakcina használatát

A szlovén kormány egyébként nagy mennyiségű Johnson&Johnson vakcinát készült vásárolni Magyarországtól.

2021. szeptember 29., 15:18

Szerző:

Szlovénia felfüggeszti a Covid-19 elleni Johnson&Johnson (J&J) vakcinával való oltást, amíg nem tisztázódik egy helyi 20 éves nő halála – írja a Jutarnji list. Kedd este Slovenska televizija számolt be arról a ljubljanai UCC nem hivatalos forrásaira hivatkozva, hogy stroke miatt meghalt egy fiatal lány. Mint a Jutarnji list hozzáteszi: eredetileg tagadták az intézményben a 20 éves nő halálát, ezzel megerősítve, hogy kritikus állapotban van, majd szerdán közöltél: a fiatal szerda reggel elhunyt. A lány két héttel azután halt meg, hogy megkapta az oltást.

Az üggyel kapcsolatban Janez Poklukar egészségügyi miniszter is megszólalt egy ljubljanai sajtótájékoztatón. Mint mondta, kormány egy szakértői csoport javaslatára úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti a J&J-vel történő oltást, amíg át nem vizsgálják az orvosi dokumentációkat, és nem határozzák meg, hogy a 20 éves lány halála összefügg-e az oltással. Poklukar hozzátette: ezután véglegesen is döntenek a vakcina használatáról.

Poklukar megjegyezte: a mai napig csak egy halálesetet regisztráltak Szlovéniában, egy fiatalabb nőnél, akinek először trombózisa volt, később pedig stroke miatt halt meg egy kórházban, továbbá, mint írják, hozzátette: ebben az esetben megerősítették az oltás és a halál közötti kapcsolatot. „Hangsúlyoznom kell azonban, hogy eddig 120 ezer embert oltottunk be ezzel a vakcinával, és hogy az oltás előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat” – mondta a szlovén egészségügyi miniszter, hozzátéve, reméli, hogy a tragikus eset nem vezet az oltás iránti érdeklődés csökkenéséhez.

A szlovén kormány egyébként nagy mennyiségű Johnson&Johnson vakcinát készült vásárolni Magyarországtól – tette hozzá a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció: Budapest, 2021. április 11. Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a fővárosi Szent László Kórház oltópontján 2021. április 11-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.