Megérkeztek a Fülöp-szigeteki buszsofőrök Budapestre

Havi 4-500 ezer forintos bérért sem találni buszvezetőket a BKK járataira, a januártól Budapesten munkába álló filippínók hamarosan elkezdenek magyarul tanulni.

2023. november 8., 07:31

Szerző:

Megérkezett Magyarországra az a 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr, akik januártól állnak majd munkába BKK járatain. Addig különböző alkalmassági vizsgálatokon, képzéseken kell részt venniük, valamint több engedélyt is intézni kell számukra. Többek között elvárás velük szemben, hogy alapszinten beszéljenek magyarul.

A Manilából érkező Gemmar Tano azt mondta a Blikknek, hogy már elfoglalták szálláshelyeiket, az elmúlt egy hétben igyekeztek feltérképezni Budapestet. Egyik társa, Bernard Sampaga megjegyezte, hogy magyarországi munkavállalásával jelentősen tudja majd támogatni anyagilag a Manilában maradt családját. Átlagosan havi 400-500 ezer forintot kereshetnek majd.

A filippínó buszsofőröket alkalmazó Arriva közölte: az a cél, hogy mire munkába állnak 2024 elején, képesek legyenek válaszolni magyarul az utasok kérdéseire, könnyedén tudjanak kommunikálni a központi diszpécserekkel és a váratlan helyzetek, műszaki hibák vagy balesetek se okozzanak gondot számukra.

Krsják Attila, az Arriva kommunikációs vezetője szerint nagyon sok a hasonlóság a Fülöp-szigeteki buszsofőrök és a magyarok között. Mint fogalmazott, szeretnek főzni, rendkívül családcentrikusak, közösségi emberek és keresztény vallásúak, így a beilleszkedésük a reményeik szerint gördülékenyen mehet majd. A szóvivő hozzátette: az új munkavállalók előzetesen szűrésen és felvételi eljáráson mentek keresztül és a teszteken kiderült, hogy tökéletesen vezetnek.

A filippínó buszsofőröknek a januári munkakezdésig vizsgázniuk kell lakossági helyzetekből, szak-, jármű- és vonalismeretből, valamint budapesti közlekedési sajátosságokból is.

(Fotó: 168.hu)

 

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.