Megérkezett Magyarországra az utolsó Pfizer-szállítmány, a kormány nem rendelt belőle többet

Több mint tízmillió adag vakcinát szállítottak le, a szerződés szerint.

2021. november 24., 14:59

Szerző:

A héten megérkezett hazánkba a 49. magyarországi szállítmány a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, ezúttal közel 240 ezer oltóanyag jött az országba. Eddig összesen kb. 10,9 millió adag vakcinát hozott hazánkba a vállalat. Az amerikai vállalat emlékeztetett: kötelezettségüket a magyar állammal kötött megállapodás szerint teljesítették, megfelelő gyakorisággal és egyeztetett mennyiségben hoztak oltóanyagot Magyarországra, írja a Portfolio

Az első negyedévben több, mint 1.5 millió adag, a második negyedévben – jelentősen megnövelve a dózisok számát – több, mint 4.6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3.2 millió adag vakcinát szállított az országba. Ezzel a cég teljesítette a szerződésben vállalta kötelezettségét, 2020-2021-ben határidőre szállított le a közel 10.9 millió adag oltóanyagot. Raktáron még mindig bőven van az mRNS-alapú oltóanyagból, mintegy 3,6 millió adag van még.

Pfizer nem jön ezentúl Magyarországra, mert a kormány nem rendelt többet.

(Kiemelt kép: A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, 2021. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

Itt a javaslat, a gyógyszertárak dobozonként akár 120 forintos áremelkedést akarnak. Amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor a javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van – állítják.