Még ötezer forinttal sem nőtt 7 év alatt a szociális dolgozók fizetése

2018. április 3., 07:08

Szerző:

Úgy tűnik, a kormány valamiéárt nem szereti a szociális ágazatban dolgozókat, vagy csak nem érdekli őket ez a terület. Miközben ugyanis az elmúlt években sorra érkeztek bejelentések bérrendezésekről, életpálya-modellekről, a szociális ágazat dolgozóinak fizetése 2010 óta mindösszesen 5,8 százalékkal, átlagosan nettó 4867 forinttal nőtt, így 2017-ben a nettó fizetés átlagosan 88 589 volt ebben az ágazatban – írja az mfror.hu. Eközben a KSH szerint 2010 és 17 között az országos átlagos nettó kereset 48 százalékkal, vagyis 65 ezer forinttal növekedett. 

Az emelésnek ez a mértéke azt jelenti, hogy az infláció miatt hét év alatt a fizetések reálértéke 10 százalékkal csökkent, azaz 10 százalékkal kevesebb dolgot tudnak venni a bérükből, mint 2010-ben.

A strasztikia hivatal adatai szerint egyedül a szociális ágazat a mosthoagyerek, mert a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés ágazat területén 38,4 százalék volt az átlagos nettó növekedés.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.