Az oltást beadó orvosra hárul a felelősség

Megérkezett a negyedik oltáshoz kapcsolódó szakmai ajánlás. 

2022. január 19., 12:14

Szerző:

Korábban számoltunk be arról, hogy a Népszava tudomására jutott, hogy a negyedik oltással kapcsolatban egyáltalán nincsenek arról tájékoztatva az orvosok: kiknek adhatják be a negyedik oltást, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudnak felelős döntés hozni. Az orvosok pedig így nem vállalják a felelősséget. 

A Népszava cikke után szinte egy óra elteltével megkapták az orvosok a szakmai ajánlást, amelyet Dr. Kunetz Zsombor osztott meg egy Facebook-bejegyzésben. Kunetz sérelmezi, hogy igazából semmivel sem tudott meg többet, hiszen, ahogyan az ajánlásban is szerepel, továbbra is az oltó orvosra bízzák a döntési jogot. 

„A 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltó orvos....szükség esetén konzultálhat a háziorvossal/kezelőorvossal.... Az oltóanyag választás minden esetben az oltós orvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt.”

– áll a szakmai ajánlásban. 

Kunetz kiemelte, hogy „az NNK éppen ezen utóbb szakmai szempontokat nem részletezi, kivétel az immunhiányos, immunszuppresszív betegek esetében van talán.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)