Még annál is hatékonyabb a Pfizer/BioNTech vakcina, mint a cég állította

Izraelben 128 ezer embert oltottak már be mindkét adaggal, és mindössze húszan betegedtek meg közülük, miközben az országban rekordot dönt a fertőzések száma.

2021. január 26., 20:38

Szerző:

 

Soha nem látott mértéket öltött a koronavírus-járvány Izraelben, az új fertőzések és a súlyos vagy kritikus Covid-19 szövődmények miatt kórházi felvételek száma is rekordot döntött. Erről Yuli Edelstein egészségügyi miniszter számolt be kedden a parlamentben.

A Reuters beszámolója szerint Edelstein ugyanakkor azt is elmondta,

egyetlen súlyos eset sincs azok körében, akik már megkapták a második vakcinadózisukat is.

Izrael december 19-én kezdett oltani a Pfizer/BioNTech vakcinájával, 23% kapta meg az első, 6% már mindkét adagot.

A Times of Israel arról írt, hogy a Pfizer vakcina még hatékonyabb,mint azt a klinikai vizsgálatok mutatták: mindössze 20 megbetegedést regisztráltak annál a 128 ezer izraelinél, akik egy hete kapták meg a második vakcinát is.

Cyrille Cohen, Bar Ilan Egyetem professzora vezető immunológusa szerint ha az általános izraeli társadalmat „tökéletlen” kontrollcsoportként vizsgálják, akkor a számítások szerint a vakcina kissé meghaladja a Pfizer klinikai vizsgálata által előrevetített 95% -os hatékonyságot.

„Ha így folytatódik, akár az is lehet, hogy az oltás hatékonyabb, mint azt a Pfizer gondolta” 

– mondta a Anat Ekka Zohar, a Maccabi elemzője is.

A 20 ember közül egyik sem került kórházba és nem szenvedett 38,5 foknál magasabb lázban. Ez az immunológusok szerint azt jelezheti, hogy a vakcina akkor is megakadályozza a betegség súlyosbodását, ha az emberek megfertőződtek, bár azt természetesen lehetetlen tudni, hogy a tüneteik milyenek lettek volna az oltás nélkül.