Még a fideszes többségű testület sem tudta meneszteni a fideszes polgármestert Püspökladányban

2018. szeptember 10., 15:57

Szerző:

Hiába a fideszes többségű képviselő-testület akarata a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban, nem sikerült menesztenie Dombi Imréné fideszes polgármestert. A város képviselői júniusban egyhangúlag szavazták meg a polgármester ellen benyújtott méltatlansági indítványt – írja a Magyar Hang.

Dombi Imréné válaszul bíróságon, nem peres eljárásban kérte a méltatlanságát kimondó határozat hatályon kívül helyezését. A lap érdeklődésére a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt írta, hogy a testület eljárási hibát vétett, amikor a menesztéséről döntött, mert megsértették az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. Az előterjesztést tárgyalnia kellett volna a pénzügyi és ügyrendi bizottságnak, ez viszont nem történt meg. Ezért a bíróság hatályon kívül helyezte a méltatlanságról szóló határozatot.

A polgármester menesztését előkészítő indítványt három jobbikos képviselő sürgősségi előterjesztésként nyújtotta be június 27-én, amit a másnapi ülésen a fideszesekkel és egy helyi civil szervezet képviselőjével kiegészülve egyhangúlag fogadtak el.

A Magyar Hang korábbi cikkében bemutatta, hogyan veszítette el Dombi Imréné párttársai bizalmát. Eszerint már a testületi ülés előtt is tárgyaltak a pártok a menesztéséről, de komolyra csak június végén fordult az ügy. Két nappal előtte szembesültek a képviselők azzal, hogy egy munkaügyi per miatt 10 millió forintos kár érte az önkormányzatot, amiért a polgármestert hibáztatták. Ő volt a munkáltatója a helyi közüzemi konyhákat működtető cég vezetőjének, akinek a bíróság közel négyévnyi – 117 szabadságnap – pénzbeli megváltását írta elő, mert nem vezették a kivett szabadságait. Emellett a Tiszamenti Regionális Vízművekkel kötött előnytelen szerződésért is őt teszik felelőssé. A TRV-hez tartozó 266 település közül ugyanis Püspökladány az egyetlen, amelynek nem fizet a társaság bérleti díjat az önkormányzat tulajdonában álló vízműtelepi eszközök használatáért.

A bíróság döntésével szemben nincs helye fellebbezésnek, így Dombi Imréné továbbra is polgármester. Azt egyelőre nem tudni, hogy tud majd az önkormányzat úgy működni, hogy a polgármester nem számíthat a testületre.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.