Még a Fidesz-szavazók is úgy gondolják, hogy Mészáros Lőrinc nem más, mint Orbán Viktor strómanja

2018. január 28., 15:15

Szerző:

A kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé a gazdálkodásáról – állította határozottan a Publicus Intézet korrupcióról szóló felmérésében tízből nyolc megkérdezett, tízből hét pedig úgy látja, hogy a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva. A válaszadók többsége szerint a választók jogosan várják el a kormánytól, hogy ingyenes és magas színvonalú legyen az egészségügy, és a közoktatás.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérésben tíz válaszadóból nyolcan (80 százalék) úgy gondolták, hogy az kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé azzal, hogyan gazdálkodik a pénzükkel, míg csupán a 16 százalék gondolta azt, hogy a kormányzás négy éve alatt a kormány teljesen szabadon dönthet az adóforintokról. Leginkább a Jobbik és a Fidesz szavazók gondolják így (23 és 22 százalék), és legkevésbé az MSZP és a DK szavazók. Ám még a Fidesz szavazók körében is tízből heten (70 százalék) szükségesnek tartják a folyamatos elszámolást, a bizonytalanok körében tízből több mint nyolcan (83 százalék) látják így, míg az LMP, MSZP és DK szavazók körében 90 százalék feletti ez az arány.

Tízből hét (70 százalék) megkérdezett úgy látja, hogy a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva, és a válaszadók kevesebb ötöde (17 százalék) gondolja azt, hogy a közbeszerzések többsége tisztességes. Még a Fidesz szavazók körében is azok vannak többségben, akik szerint tisztességtelenek és előre lejátszottak a közbeszerzések (45 százalék, 34 ellenében), és figyelemreméltó, hogy ebben a körben vannak a legtöbben, akik nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre (21 százalék). A többi párt szavazói körében pedig egyértelmű (87-tól 100 százalékig) az a meggyőződés, hogy a közbeszerzések előre eldöntöttek és nem tisztességesek, egyedül a Jobbik szavazók körében azonosítható egy nagyobb csoport, egytizedük (12 százalék) akik másként gondolkodnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A válaszadók csaknem fele (46 százalék) úgy látja, hogy Mészáros Lőrinc nem másképp, hanem Orbán Viktor és a Fidesz segítségével gyűjtötte vagyonát és nem az övé, csak a nevén van. A megkérdezettek további ötöde (20 százalék) gondolja úgy, hogy a Mészáros vagyona korrupció eredménye.

Ezzel, összességében, az érdemben válaszolók csaknem 90 százaléka korrupciót sejt Mészáros meggazdagodása mögött. A Fidesz szavazók többsége is így gondolkodik, felük (49 százalék) sejt korrupciót, és a legtöbb válaszadó (27 százalék) szerint Mészáros vagyona valójában nem az övé. Mindössze a Fidesz szavazók tizede (12 százalék) gondolja azt, hogy politikától függetlenül, becsületes munkával felhalmozott a vagyona. Azonban figyelemre méltó, hogy ebben az esetben is messze a Fidesz szavazói azok, akik nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre, tízből négyen (39 százalék).

Az összes többi párt szavazói, és a bizonytalanok körében teljesen egyértelmű vélekedés, hogy a vagyon korrupció eredménye (74 - 100 százalék), megítélésbeli különbség csak abban mutatkozik, vagy a vagyon valójában kié: Mészárosé, vagy a hátországé, és ő csak a nevén tartja.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.