A randizás és a diplomácia nem is különbözik annyira egymástól

Kiss Rajmund, az MCC diplomáciái műhelyének vezetője szerint rengeteg olyan stratégia van, ami randin és tárgyaláson egyaránt bevethető.

2021. szeptember 24., 20:43

Szerző:

„Az első randevútól az üzleti kommunikációig, van receptje a sikeres tárgyalásnak?" címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényén Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai műhelyének vezetője. A diplomataként is dolgozó szakember előadása során rávilágított, hogy igazából nem sok minden választja el a randizást a diplomácia tárgyalásoktól, maximum annak formája és körülményei lehetnek eltérők. Kommunikációs szempontból viszont ugyanazokra a stratégiai koncepciókra kell támaszkodnunk, és sokszor a kompromisszum célravezetőbb tud lenni, mint a pozícióvédő technika.

„Mivel a Harvard Egyetem statisztikái szerint életünk közel 80 százalékát (napközben) kommunikációval töltjük, nem mindegy hogyan tesszük azt” – mondta Kiss Rajmund, hozzáfűzve, hogy legyünk bármennyire sikeres üzletemberek is, az első sikereket legtöbbször a személyiségünknek és hozzáállásunknak köszönhetjük. Az előadás során több kommunikációs stratégiát is bemutatott, saját koncepcióktól a harvard módszeren keresztül Arisztotelész retorikájáig amellyel csakúgy le tudjuk nyűgözni a randipartnerünket, mint egy cég vagy egy ország delegációjának képviselőit. Egyrészről fontos megkülönböztetni magunkat a versenytársaktól, alkalmazkodni a körülményekhez, majd türelmesen várni, mígnem úgy érezzük, sikeresen alapoztunk meg egy gyümölcsöző kapcsolatot. Másrészről viszont fontos a bizalomépítés, a stratégia kidolgozása, illetve a közös értékek kiemelése is – végtére is emberek vagyunk, mondta.

Elmondása szerint a tudatos kommunikációs stratégiák még hangsúlyosabban kerülnek számításba a fiatalok körében, ugyanis napjaink technológiájának köszönhetően több információhoz jutunk hozzá egyetlen nap alatt, mint néhány évtizeddel ezelőtt hetek leforgása alatt. Kiss Rajmund szerint azonban a tervezés nem minden, a legtöbb tárgyalást és randit sokszor az egó viszi el. Megjegyezte ugyanakkor, hogy különböző kultúrák más-más tárgyalási technikákat alkalmaztak. Példaként Ázsiában több találkozás is szükségeltetik ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődhessen a tárgyalás, ugyanis először az embert akarják megismerni, csak utána a portékáját. 

„Jó egyezséghez idő kell, de ahogy Theodore Roosevelt mondta, akkor viszed sokra, ha szépen beszélsz, de van nálad furkósbot” – jelentette ki. „Nekünk magyaroknak többnyire nincs furkósbotunk de szívünk, sármunk és eszünk is van, ezért ne féljünk tárgyalni és a tárgyalások eredményeként sikeresek lehetünk kapcsolatainkban, a magánéletben, az üzletben és a diplomáciában is” – zárta előadását Kiss Rajmund.

(Kiemelt kép: Kiss Rajmund)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.