Fontos bejelentést tett a diákigazolványokról a MÁV-Volán

Október 31-ig jogosítanak utazási kedvezmény igénybevételére az előző tanévben, illetve félévben kapott diákigazolvány-matricák, ezért a MÁV-Volán-csoport arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak okmányuk érvényességének meghosszabbításáról.

2023. október 24., 18:16

Szerző:

A MÁV Zrt. az MTI-vel kedden azt közölte: a köznevelési és felsőoktatási intézmények minden tanévben, illetve félévben érvényesítő matricával látják el a diákigazolványokat. A köznevelési intézményekben az éves matrica, a felsőoktatásban pedig a 2022/23-as tanév második félévi matricái október 31-ig érvényesek. Tekintettel arra, hogy idén október 28. és november 5. közé esik az őszi szünet, érdemes az új matricákat időben beszerezni – írták. 

Hozzátették: a diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31-ig, amelyben a tanuló betölti a 16. életévét. Azok a diákok, akik 2007. augusztus 31-e előtt születtek, ez év október 31-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy azok a diákok, akiknek még nincs diákigazolványuk, de megigényelték, az igazolvány kiadásáig kapott QR-kódos, nyomtatott, eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolással tudják a diákigazolványhoz köthető utazási kedvezményeket igénybe venni.

Emlékeztettek arra: a közoktatásban és a felsőoktatásban nappali vagy esti tagozaton tanulók a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban kedvezményes ország- és vármegyebérletekkel vagy menetjegy-kedvezményekkel utazhatnak a MÁV-Start és a Volánbusz belföldi, helyközi járatain, valamint a HÉV külső szakaszain. A levelező oktatásban részt vevő tanulók érvényes diákigazolvánnyal a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosultak kedvezményes menetjegy váltására.

Tudatták azt is, a 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedéssel, így a HÉV-járatokon is, azonban ellenőrzés esetén érvényes magyar diákigazolványt - vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást - fel kell tudniuk mutatni. Ez a kedvezmény annak a tanévnek az utolsó napjáig - a nyári szünetet is beleértve, tehát augusztus 31-éig - vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét – írták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó/Forrása: ELTE)