A Matolcsy György vezette MNB ötmillió forintra büntette a Molt

A Magyar Nemzeti Bank szerint azzal, hogy a Mol nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást a bank hivatalos információtárolási rendszerében vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán a Mol Vecsés határában talált jelentős mennyiségű kőolajról, megsértették a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását, és a befektetőknek nem volt lehetőségük átgondolt kereskedési döntést hozni.

2022. december 5., 11:04

Szerző:

Öt millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-re, mert kibocsátóként nem teljesítették rendkívüli tájékoztatási kötelezettségüket a Vecsés határában talált jelentős mennyiségű kőolajról – írja az mfor.hu. Az MNB felszólította a céget, hogy a mindenkori jogszabályoknak megfelelően teljesítsék kötelezettségüket.

November 21-én a Mol Nyrt. a honlapjának médiafelületén megjelent közlemény szerint „jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában.” A Mol ezt követően az eredeti üzenetet megerősítő részleteket osztott meg a közösségi médiás oldalain, ugyanakkor elmulasztott rendkívüli tájoztatást közzétenni az MNB által működtett hivatalos információtárolási rendszerében, vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán. 

Az MNB megállapítása szerint a Mol által kommunikált információk „mint azt az árfolyam mozgása utólag alá is támasztotta – az értékpapírok értékére vagy hozamára gyakorolt legalább közvetett hatásuk sem volt kizárható” – írja a lap. A részletes tájékoztatás hiányában a befektetőknek nem volt lehetőségük a Mol Vecsés határában talált felfedezés jelentőségének felmérésére, így sérülhetett a hír alapján meghozott kerekedési döntéseik megalapozottsága. Így az MNB úgy ítélte meg, hogy az olajcég a „hivatalos közzététel elmaradásával a kibocsátó a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását sértette meg.” 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Mol algyői olajfőgyűjtője 2022. november 28-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)