Máté Gábor: A boltokkal együtt a színházakat is ki lehetne nyitni

A Katona József Színház főigazgatója szerint, még ha lassan újra is indul az élet, nem lehet arra számítani, hogy a nyitás után színházakba vágynának az emberek.

2021. április 6., 10:16

Szerző:

Olyan trauma érte a világot, amire a színháznak és az összes művészetnek reagálnia kell - mondta Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója a 168.hu felületén futó Keljfeljancsi című műsorban. 

Máté Gábor szerint a járványhelyzet nem csak az ő életében, hanem az egész szakmában mély nyomot hagyott, az előadóművészek életét alapjaiban forgatta fel. Kiemelte azt is, hogy színházigazgatóként is egészen új szerepben kell majd a nyitás után kipróbálnia magát, ugyanis a Covid utáni időszakban szerinte már nem lehet majd hónapokkal előre tervezni a színházakban, sokkal inkább a napi-heti programtervek lesznek mérvadók.

A Katona József Színház főigazgatója szerint a színházak és más egyéb kulturális intézmény hátrányos megkülönböztetést szenvednek el, véleménye szerint ugyanis a boltnyitással együtt a színházakat is meg lehetne nyitni. Ehhez viszont a színészek is kellenének, ők azonban veszélyeztettek lennének, ugyanis a színpadon kizárt, hogy betartsák az ajánlott távolságot.

Elmondása szerint a társulat tagjaival folyamatos kapcsolatban van, online találkozókat tartanak. "Folyamatosan a következő 2-3 hét programja van terítéken, amikről a következő megbeszélésén eldöntjük, hogy töröljük vagy csúsztatjuk" - mondta. Azonban a rendező szerint van olyan színész, aki a járványhelyzet alatt sem hagy fel a próbálással: Zsámbéki Gábor november óta, hetente több alkalommal is a Zoom-on tartja meg a Lear király darab próbáját, hogy amikor már el lehet kezdeni a személyes próbálást, gyorsabb legyen a folyamat. 

Máté elmondta, csőd akkor fenyegetné a színházat, ha minden nap nagy előadásokat játszanának, attól független hogy mekkora a nézőszám. "Normális időkben is kellett kalkulálni, de a jövőben fokozottan kell majd erre figyelnünk" - mondta, majd megjegyezte: az idei napirendet még nem látja maga előtt. 

A Katona József Színház igazgatója a magyar társadalom járványhelyzetre adott reakciójáról úgy vélekedik, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, mi is érintette őket. Szerinte a tavaly nyárnak alapvetően arról kellett volna szólnia, hogy önkéntesen magunkba fordulunk, és végig gondoljuk a világ történéseit, azonban erre nem került sor. A járvány is egy figyelmeztetés volt, mégsem veszünk eléggé tudomást az üzenetekről - vélekedett a rendező, aki azt is megjegyezte: a politikai vezetés minden bizonnyal a közelgő választások miatt csinál úgy, mintha a baj nem lenne akkora, mint amekkora. 

Az elmúlt napokban Nemes Jeles László és Nádasdy Ádám is bejelentette, tanítani fognak a FreeSzfe-n, a rendező saját terveivel kapcsolatban ugyan egyértelmű választ nem adott, de elmondta, többek közt azt SZFE-t is azért hagyta maga mögött, mert tisztán látta, hogy ez nem lenne összeegyeztethető a Katona igazgatásával. Megjegyezte: továbbra is kapcsolatban áll a volt osztályával, és Székely Krisztinával is, aki átvette a csoportját. 

Szerinte arról egyelőre nem tudni, milyen hangsúlyt kap majd a FreeSzfe-n a színészképzés, azonban azt problematikus kérdésnek találja, hogy milyen számban fognak színészek kijönni az egyetemekről. A rendező ugyanis attól tart, "nehogy az legyen, hogy újabb 20 embert ráeresztünk a szakmára, akikre nincs kereslet" - mondta, majd zárásként megjegyezte: ugyan hiányzik neki a tanítás, most nem tanítana.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.