Nemes Jeles László és Nádasdy Ádám is tanítani fog a FreeSzfe-n

Az SZFE-n felmondott oktatók is visszatérnek, és csatlakoznak az egyesülethez.

2021. április 4., 16:52

Szerző:

„Az SZFE-n felmondott, visszatérő tanárok mellett világsztárokként ünnepelt alkotók csatlakoznak a FreeSzfe Egyesülethez, köztük Nemes Jeles László, Tarr Béla, Enyedi Ildikó, Halasi Zoltán, Nádasdy Ádám, Radnóti Sándor és még rengeteg csodás név, akik nem pénzért, hanem az ügyért szállnak be a képzésbe" – jelentette be Upor László a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt rektorhelyettese a Jelen című lapnak, írta a Színház Online.

Upor arról is beszélt többek között, hogy az SZFE 150 diákját öt európai egyetem veszi át, ezzel megmentve a félévüket és a tanulmányaikat. „A hallgatók szorult helyzetére kellett találnunk valamiféle megoldást: olyat, amelynek révén mindazok, akik nem szeretnék az új vezetés alatt folytatni az egyetemet, továbbra is tanulhassanak. Az eddig bejelentkezett öt európai egyetem szabályosan örökbefogad bizonyos képzéseket, mivel tökéletesen megbíznak az itteni tanárokban. A velünk kapcsolatos korábbi tapasztalataik, valamint az iskola és az oktatók renoméja okot ad arra, hogy sajátjuknak tekintsék az általunk nyújtott oktatást. A partnerintézmények az igazolásokat és a hivatalos papírokat ki fogják állítani, illetve a saját minőségellenőrzési normáik szerint érvényesítik a megfelelő színvonalú képzést” – mondta Upor.

Upor elmondta, nagyvonalúan, humánusan és szakszerűen működnek a partnereik: „Mindenkinek kívánom azt az élményt, ahogy az ember hétről-hétre olyan európai egyetemi emberekkel találkozik, akik minden kényes ponton a probléma helyett a megoldandó feladatot látják. Mifelénk ez elég szokatlan. Ezek a valóban európai társak teljes természetességgel, önzetlenül és a legcsekélyebb önfényezés nélkül cselekszenek: egymással szövetkezve keresnek kapcsolatokat, hogy mindenáron segíthessenek az itteni hallgatókon. Felemelő érzés, revitalizáló. Friss levegőt fúj az ember lelkébe, ami mindannyiunkra ráfér az elmúlt időszak után” – mondta.

Upor szerint az egyesületi működés fenntarthatósága anyagi szempontból a támogatásszerzés és -gyűjtés sikerén áll vagy bukik majd hosszú távon. „Azok, akik eddig az SZFE alkalmazottai voltak, és most eljöttek, valóban nehéz helyzetbe kerülnek" – mondta.

Az SZFE diákjai szeptember elején foglalták el a Színház- és Filmművészeti egyetem főépületét. A blokád november 11-én ért véget, mivel a hallgatóknak el kellett hagyniuk a kollégiumot a járványügyi korlátozások miatt. Néhány hónapja a tiltakozó egyetemi polgárság hozta létre a Freeszfe Egyesületet, részben azért, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók ott tovább dolgozhassanak együtt.

Végül bejelentették, hogy öt európai egyetem veszi át formálisan az SZFE 150 hallgatóját, és ezzel elismerik az eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is.

(A kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)