Másfél milliós családi egészségnapok, családok nélkül – Simonka György gyanúsított, de Békésben csak pörög tovább a közpénzszivattyú

Hiába a milliárdos csalási ügy, a fideszes képviselő körei tovább égethetik az EU-s támogatást. Simonka György pedig semmitől sem zavartatva tűnt fel az uniós pénzekért felelős államtitkár közelében.

2019. május 23., 06:00

Szerző: Molnár Richárd

Az EP-választáshoz közeledve elcsendesedtek ugyan az 1,4 milliárd forintos csalási és hivatali vesztegetési ügyben meggyanúsított, mentelmi jogától megfosztott fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György körüli események, de ha bárki is azt gondolta volna, hogy Simonka kényszerű háttérbe húzódásával leállt az az elképesztő szervezettségű, az uniós pályázati pénzek kisajtolásán tüsténkedő hálózat, amely kiépült a képviselő szűkebb hazájában, Békés megyében, akkor nagyobbat nem is tévedhetne.

A 168 Óra információi és a birtokába került dokumentumok alapján ugyanis kiderült, hogy egy olyan cég nyert 35,6 millió forintot „családi egészségnapok” megtartására, amely konzorciumi partnerként már korábban is tartott ilyen rendezvényeket, szintén uniós pályázati pénzből, rendkívül furcsa körülmények között.

2018. március 20-án, három héttel az országgyűlési választások előtt már csaknem négy éve nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, majd a feladatot átvevő Központi Nyomozó Főügyészség abban az ügyben, ami végül Simonka vesztéhez vezetett. Ám ebből látszólag mit sem érzékelve, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének udvarán feltűnt egy ismerős alak: Simonka sofőrje, egyben legfőbb bizalmasa, asszisztense, Baráth Richárd, aki több olyan cégben is tulajdonostárs volt (Mentor Menedzsment, Magyar Termés TÉSZ, Paprikakert TÉSZ, utóbbi két, felszámolás alatt álló cég vastagon érintett a Simonka-ügyben), amely valamilyen szálon a képviselőhöz volt köthető. Baráth egy utánfutóval jelent meg a helyszínen. 

Baráth Richárd az orosházi iskola udvarán

Az iskola területén éppen „Tavaszváró Családi Egészségnap” zajlott, a hivatalos programkiírás szerint 12 óra és 16 óra között, egy keddi hétköznapon, munkaidőben, amikor nem sok esély kínálkozott rá, hogy szülők vagy nagyszülők képviseltessék magukat. A birtokunkba került fotók tanúsága szerint nem is volt túl nagy tömeg, kivéve akkor, amikor a tanulók szünetekben az udvarra özönlöttek. Az esemény plakátja szerint a diákoknak két órán keresztül sorversenyt kellett tartaniuk, majd feltűnt egy profi kerékpáros, illetve Palika, a lufihajtogató bohóc.

A plakáton ígért egészségügyi szűréseket, valamint a szülők és nagyszülők salátakészítő versenyét viszont egyáltalán nem tartották meg. A program során elkészült tavaszi csirkemellet a szervezők egy része jóízűen elfogyasztotta, majd mindenki hazament. Így festett a fotók alapján a rendezvény.

Információink szerint ennek a projektnek a keretében többször szervezték rá falunapra vagy sporteseményre az egészségnapokat. Csak az aláíróívet kellett a megfelelő számú embernek szignálnia, és a pályázati pénz kifizetése biztosítva volt.

A négyórás programért, a 20 egészségnapból álló projekt teljes költségével számolva egységáron nettó 1 millió 450 ezer forintot számlázhattak ki a szervezők.

Az egészségnap-projekt összköltsége nettó 29 millió forint volt, amely egy 495 millió forintos összköltségű európai uniós finanszírozású, EFOP-pályázat keretében valósult meg. A projekt neve: „EFOP-1.5.3-16-2017-00062 Humán szolgáltatások fejlesztése a társadalmi felzárkózás érdekében”. Ez az a projekt, amelynek kapcsán Tótkomlóson idén januárban a szlovák színházi esten próbáltak aláírásokat gyűjteni jelenléti ívre, az ügy kapcsán pedig Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett.

A nyertes ajánlattevő ezen a pályázaton, a családi egészségnapok esetében a budapesti székhelyű Topsec Informatikai és Oktatási Kft.-t is a tagjai között tudó Inturbidus konzorcium volt. 

Információink szerint ezután a Topsecnek már egyedül is sikerült nyernie egy hasonló tartalmú közbeszerzési eljárásban, így folytathatja a horribilis árú egészségnapok szervezését. A Kodolányi János Egyetem vezette ajánlatkérő konzorcium (amelynek tagja több fideszes vezetésű önkormányzat, így Orosháza, Tótkomlós, valamint a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány) 2018. október 11-én indított nyílt közbeszerzési eljárást, már egy új projekt, az EFOP-3.9.2-16-2017-00027 számú projekt keretében megvalósítandó rendezvények lebonyolítására.

Említésre méltó, hogy egyébként a Legfőbb Ügyészség hat nap múlva, október 17-én jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől az ellene folyó nyomozás miatt.

Öt részben írták ki a közbeszerzést, és mind az ötöt a Topsec nyerte:

  • Munkacsoport megbeszélés humán közszolgáltatások javítása érdekében
  • Mesedélutánok a szülőkkel közösen
  • „Kis lurkók” egészségnap
  • Egészségnap a családok egységéért
  • Hova tovább? Információs fórum középiskolásoknak

Az öt részre a Topsec összesen nettó 52,2 millió forintos ajánlatot tett, amelyből a legnagyobb tételt az „Egészségnap a családok egységéért” képezi nettó 35 millió 640 ezer forinttal.

Mivel összesen 24 darab egészségnapot tart majd a cég ezért az összegért, ez alkalmanként nettó 1 millió 485 ezer forintos kifizetést jelent, ami kis eltéréssel, csaknem azonos az előző egészségnapos projekt egységárával.

Az öt részre három ajánlat érkezett be határidőig: a Topsecé, a Jövő Építők TDM Közhasznú Egyesületé, valamint a Dél-békési Jövőkép Térségi Társadalmi és Gazdasági Fejlesztési Nonprofit Kft.-é. Csakhogy nagyon úgy tűnt, mintha a Topsec két ellenfele nem igazán akarna nyerni a pályázaton.

A közbeszerzési eljárás során a gazdasági szereplőknek meg kellett felelniük bizonyos alkalmassági követelményeknek. Ezek egyike meghatározott számú és végzettségű szakemberek bemutatása volt, amiben a Topsec hátrányba kerülhetett volna.

Ám a Topsecnek sikerült az ajánlatában két olyan szakembert (Lászk Nikolett Margit szociális munkást és Kraszkó Mihály Béla andragógust) megneveznie referenciaként, aki szerepelt a Jövő Építők TDM 2017. február 2. napján kelt egyesületi tagjegyzékében. Vagyis a rivális szervezet tagjai igazolták a cég alkalmasságát.

További furcsaság, hogy a Jövő Építők a referenciákra vonatkozó minimumkövetelményen kívüli további referenciák vonatkozásában mind az öt részben nulla, azaz 0 referenciát tüntetett fel az ajánlatában. Még ott is, ahol nyilvánvaló, hogy az előírt minimumnál több referenciával rendelkezik, például korábbi rendezvények megvalósításában.

Vagyis úgy tűnt, hogy Topsec riválisa elfeledkezett az elmúlt három évben tartott saját rendezvényeiről, holott ezzel növelte volna nyerési esélyeit.

De hol rejtőzik a Simonka-szál ebben a gyanús közbeszerzésben, ami valójában csak egy a számos EFOP-pályázat közül? A rendszer meglehetősen bonyolult, nehezen áttekinthető, többszörös személyi és céges áttételeken keresztül működik, de valahol mindig feltűnik egy Simonkához köthető név. Megpróbáltuk összefoglalni:

  • Az érintett EFOP-projekt (EFOP-3.9.2-16-2017-00027) keretében lefolytatott közbeszerzési eljárásban a közreműködő közbeszerzési szakértő (aki közreműködik a nyertes pályázó kiválasztásában) az a SZTÉMI Kft., amely 2014-ben műszaki ellenőre volt egy, a Békés megyei Pusztaottlakán (Simonka lakóhelyén) megvalósuló építési beruházásnak, amely helyi termékeket bemutató pavilonok építéséről szólt. A megrendelő pedig az a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület volt, amelynek elnöke Uhrin András. Uhrin neve pedig rendszeresen felbukkan olyan cégek kapcsán, melyek Simonkához köthetők vagy voltak köthetők (a már említett Magyar Termés TÉSZ, Paprikakert TÉSZ, Mentor Menedzsment, BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Kft. stb.).
  • A Topsec alvállalkozóként nevezett meg az érintett EFOP-projektben olyan személyeket, akik Simonkához köthetők. Lászk Nikolett Margit például (túl azon, hogy rokona a projekt szakmai vezetőjének, Lászk Aranka Évának, aki Pusztaottlakán önkormányzati képviselő) ügyvezetője a BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft.-nek, amely szintén Simonkához köthető, és számos uniós pályázatot nyert Pusztaottlakán. Egy másik alvállalkozó pedig Földesi Szandra sportedző, aki korábban a szintén Simonkához köthető, a képviselő személyes reklámozására is használt likefestoon.com hírportálon jegyzett cikkeket.
  • Simonka sajtósa és titkára, Krisztován Anna neve szinte állandóan felbukkan a térség uniós forrásból megvalósuló projektjei kapcsán. Például egy tótkomlósi képviselőtestületi ülésen éppen Krisztován képviselte azt az EFOP-projektet (EFOP 1.5.3-16-2017-00062), amelynek keretében megvalósultak a cikkünk elején említett, fotókkal dokumentált családi egészségnapok.

De mindez persze csak csepp a tengerben, csak két gyanús EU-s pályázat. Az utóbbi években sorra tárta fel a sajtó a képviselő és bizalmasai körül hegyként tornyosuló ügyeket. És bár a Simonka elleni eljárás jelenleg is zajlik, és lenne okunk feltételezni, hogy a képviselő igyekszik meghúzni magát, akkor meglátjuk ezt a 2019. május 7-én készült fotót:

Szász Zsolt, Krisztován Anna, Rákossy Balázs, Fejes Róbertné, Simonka György (balról jobbra)
Fotó: Facebook/Szász Zsolt

A fotó Szász Zsolt, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (vagyis a cikkben feldolgozott egészségnapos projekt ajánlatkérő konzorciumának egyik tagja) 2015 óta regnáló ügyvezetőjének nyilvános Facebook-oldaláról származik.

Balról jobbra láthatjuk Szász Zsoltot, mellette fehér blézerben Krisztován Annát, középen Rákossy Balázst, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát, mellette Fejes Róbertnét, Orosháza fideszes alpolgármesterét láthatjuk. És a kép legszélén ott áll az az ember, akit elvileg már elráncigáltak az uniós húsosfazék mellől.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.