Jámbor Andrásnak kéne bizonyítania, hogy Marosi Beatrix plagizálta-e az írását

A Kodolányi János Egyetem szerint Jámbor Andrásnak kell elindítania a hatósági eljárást, ők nem vizsgálhatják, hogy az egyetemükön diplomát szerző tankerületi vezető, Marosi Beatrix plagizált-e. 

2022. október 19., 14:57

Szerző:

Jámbor András szerint rá akarják hárítani a felelősséget azzal, hogy közöltek: plagizált szerzőként neki kellene pert indítania a tankerületvezető ellen – írja a Hvg.

Jámbor szerint hárítják a felelősséget

„Annyit rohadt a rendszer, hogy amíg 10 éve még Schmitt Pál köztársasági elnöknek az 1992-es doktoriját átvilágították plágium-e, és utána le is kellett mondania, ma már egy tankerületi vezető 9 évvel ezelőtt írt szakdolgozatát meg se nézik elévülés miatt, és a helyén maradhat” – írja Jámbor András országgyűlési képviselő a közösségi oldalán. 

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Kodolányi János Egyetem nem vizsgálhatja felül Marosi Beatrix Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének plágiumgyanús szakdolgozatát, csak abban az esetben, ha abba ő is beleegyezik. Az egyetem ezzel lezárta a vizsgálatot. Az intézmény szerint az ügy tisztázására két út lehetséges: Marosi írásban hozzájárulását adja a diplomamunka teljes átvizsgálásához, vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás. Ilyet a plagizált szerzők indíthatnak, közéjük tartozik Jámbor András is.

„A csapdát én abban érzem, hogy ha egyenként csak az én mondatomat vizsgálják ki, könnyen megállapíthatják, nincs itt semmi látnivaló. Nyilván jogi szakértőkkel vizsgáljuk, mit lehet tenni, de a felelősség nem nálam van. Nem én követtem el valamit, nem velem szemben él a gyanú. És nem csak csupán a felelősséget akarják áthárítani azokra, akiket a gyanú szerint lehet, hogy meglopott a szakmai igazgató asszony, hanem évekig elhúzódó pert és jelentős perköltséget vernének a nyakukba.”

Éppen ezért arra kéri Pintér Sándor belügyminisztert, az egyetemet és a KLIK vezetőjét, hogy vizsgálják ki az ügyet. Ahogy írja: „Vizsgálják ki a tankerület érdekében, mert szakmai igazgató és átmeneti vezető nem maradhat úgy valaki egy ilyen poszton, hogy ez a gyanú nincs tisztázva, és nincs eloszlatva.”

Végezetül Jámbor üzen a kodolányis egyetemistáknak is: „Kedves jelenlegi és volt kodolányisok, kedves felsőoktatásba járók! Biztos, hogy ez nektek normális, hogy semmilyen következménye nincs a csalás és a lopás gyanújának? Hogy ennyit ér a szakdolgozatotok? Ennyit ér a munka, amit beleraktatok ebbe? Nem kéne esetleg nektek is felemelni a hangotokat?


Ennyit ér Magyarországon egy diploma, a plágium, a bűn, ha hatalmas vagy?”

(Kiemelt fotónk: Jámbor András Imre. MTI/Balogh Zoltán)