Márki-Zay Péter egyenértékűnek tartja a média, a bíróságok és az ügyészség szerepét

Természetesen a fékek és ellensúlyok tekintetében.

2021. október 16., 10:59

Szerző:

Csakúgy mint Dobrev Klára pénteken, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is reagált a Media1 azon megkeresésére, amiben arról kérdezték, mit tenne a magyar médiaegyensúly javításáért kormányon. A hódmezővásárhelyi polgármester már az elején leszögezte, Dobrev Klára csapata rendkívül alaposan bemutatta, milyen helyzetben van a magyar sajtószabadság a nemzetközi jelentések szerint. A fogyasztói szokások kapcsán elmondta, a valódi közmédia hiányában ezek megváltoztak és napjainkra a közösségi média különböző platformjaira terelődik a tájékoztatás és a tájékozódás is. A politikus ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az ellenzéki képviselők négy évente néhány percet kapnak csak a közmédiában.

Véleménye szerint annak érdekében, hogy visszaállítsák a sajtószabadságot, elsősorban a jogi környezetet kell átalakítani. Példaként erre azt hozta fel, hogy a Médiahatóságot pártfüggetlenné kell tenni. Hozzátette: azt a rendszert is le kell bontani, hogy állami pénzekből tartanak fenn médiumokat, ugyanis a szabad verseny ezen a területen is előremutató. „A propaganda nem működhet tovább! Az állami támogatásokat tiszta, átlátható rendszerben kell eljuttatni a szerkesztőségekhez” – jelentette ki. Márki-Zay szerint a fékek és ellensúlyok tekintetében a független, szabad média szerepe éppen olyan meghatározó, mint az ügyészség, a bíróságok szerepe. Ez utóbbiak szabadságának visszaállítása megakadályozná, hogy a médiát karaktergyilkosságokra, hazugságok terjesztésére használhassa bárki.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)