Dobrev Klára kiegyensúlyozná a magyar médiapiacot

A Media1 arról kérdezte a DK miniszterelnök-jelöltjét, mit tenne a kiegyensúlyozott médiáért kormányon.

2021. október 15., 20:08

Szerző:

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás során sok kérdésben vitázott már a két jelölt egymással, azonban a magyar média helyzetének megváltoztatásáról eddig csak érintőlegesen beszéltek. A Media1 megkeresésére Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje elárulta, mit tervez a magyar médiával, ha ő kerül hatalomra. Szerinte ahogy a Fidesz hatalmának bebetonozásában, úgy a köztársaság helyreállításában is nagy szerepe lesz a médiának. Hozzátette: nem csak az oligarchák elszámoltatása, és a fideszes médiabirodalom lebontása lesz a feladatuk, hanem az is, hogy „egy új, a függetlenséget és a médiafogyasztókért folytatott tisztességes versenyt garantáló és fenntartható médiarendszert alakítsanak ki”.

Azt is fontosnak tartja, hogy megszüntessék a közmédia túlméretezett voltát, valamint, hogy az MTI hírszolgáltatót függetlenné tegyék. A vidéken élők kiegyensúlyozott tájékoztatása érdekében egy támogatási alap létrehozását javasolja, melyek segítségével a politikától független helyi média létrehozását, működését lehetne segíteni. A miniszterelnök-jelölt a hirdetési piac helyrerakásáról is beszélt, valamint azt is kijelentette, hogy el kell hárítani a közérdekű információhoz való hozzáférés akadályait, valamint erősíteni kell az újságíró függetlenség és források védelmét.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára a miniszterelnök-jelölti TV vitán az RTL Klub stúdiójában 2021. szeptember 24-én, Budapesten. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.