Összegyűlt az ellenzék 235-235 ezer aláírása

Eredetileg már szilveszterre szerették volna összegyűjteni a szükséges 200-200 ezer támogatót.

2022. január 20., 19:53

Szerző:

Összegyűlt összesen 470 ezer aláírás az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez – jelentette be a Facebookon közös videóban Márki-Zay Péter megválasztott miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester. Az íveket pénteken délelőtt 9 órakor adják le a Nemzeti Választási Irodának.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség (DK, Jobbik, LMP, MSZP, MMM, Momentum és a Párbeszéd) két kérdésben kezdeményezett népszavazást, mindkettőhöz 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Ez azt jelenti, hogy bőségesen megvan mindkét kérdés esetében a 200 ezer szignó, amennyi minimálisan szükséges a referendum kiírásához – tette hozzá a koronavírus-fertőzése miatt karanténból bejelentkező miniszterelnök-jelölt.

A Nemzeti Választási Bizottság által átengedett két ellenzéki kérdés az alábbi:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzék eredetileg már szilveszterre szerette volna összegyűjteni a szükséges 200-200 ezer támogatót, majd ezt a határidőt módosították január 15-re, végül a jelek szerint január 21-én adják le az íveket.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és Gurzó Ákos kampányigazgató, 2021.10.17. Anker-köz, az MMM eredményváróján. Fotó: Merész Márton/168)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.