Márki-Zay Péter most azt várja, hogy Karácsony Gergely visszalépjen a javára

Szerinte a Jobbik támogatottságát nehéz lenne máshova számolni, mint hozzá. Interjú.

2021. szeptember 30., 19:55

Szerző:

Azt mondta a Spirit FM-en: három feltétele van annak, hogy visszalépjen Karácsony javára. Tényleg csak három van?

Nem ezt mondtam, ezt nagyon félreértették. Én csak azt mondtam, hogy van három feltétele annak, hogy egyáltalán azonos platformon legyünk, hogy tárgyalhassunk. Nem azt mondtam, hogy ha ezt a három feltételt teljesíti, akkor visszalépek, hanem azt, hogy enélkül nem tudnék együttműködni se. Ez szükséges, de nem elégséges feltétel.

Elég egyértelmű volt a minap, amikor az ATV-ben azt mondta, hogy kicsi különbség kell, hogy legyen ön és Karácsony szavazati között ahhoz, hogy tárgyaljanak, és esetleg ön visszalépjen a főpolgármester vagy Karácsony visszalépjen az ön javára. Elég kicsi a szavazattávolság?

Én összességében most sokkal nagyobb támogatást látok magam mögött, mint Karácsony Gergely mögött, ugyanis Jakab Péter szavazatait nagyon nehéz lenne máshova számolni második körben, mint hozzám. És ha ezeket összeadom, ne adj Isten a Momentummal együtt, akkor ez 38 százalékot ad ki Dobrev Klára 34, és Karácsony 28 százalékával szemben.

És akkor Karácsonynak kellene visszalépnie?

Igen, neki kellene. Arról nem is beszélve, hogy én sokkal több olyan szavazót tudok megszólítani, akit más nem. Kimondottan azokat, akik egyébként a Fideszre szavaznának, vagy nem mennének el szavazni, és akikkel valójában a 2022-es választás múlni fog.

Gondolja, hogy ilyen pragmatikus meg lehet közelíteni ezt a problémát?

Én nem tudom, de ő mindig azt mondja, mennyire nincs kedvez a miniszterelnökséghez, és mennyire szeretne főpolgármester maradni. Azt mondta, hogy púp a hátára, még a héten is ezt mondta. Úgyhogy, remélem, hogy pragmatikus alapon fogjuk megközelíteni ezt a kérdést.

Ha jól láttam, Ön nem veszített a támogatottságából 2019 óta?

Én sem érzékelek ilyet. Itt Hódmezővásárhelyen, de nemcsak ott, hanem az egész választókerületben, Makón is 80 százalék engem támogatott a DK jelöltjével szemben, és kétszer annyi szavazatot kaptam, mint Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként is. Karácsony Gergelyhez képest ötször annyit.

Mindenki meglepődött, hogy ön lett a harmadik a miniszterelnök-jelölti versenyben. Ön tudta, hogy ez így lesz, mert elég magabiztos volt az elmúlt hetekben?

Az aláírás-gyűjtés során már ez körvonalazódott, az is látszott, hogy több aláírást tudtunk gyűjteni, mint Jakab Péter, de ott azért paraszthajszál volt, és nem olyan arányban volt különbség, mint amennyi most a szavazatokban van.

Hogyan tovább? Mi a menetrend?

Én bízom benne, hogy mindenki valóban azon dolgozik, hogy Orbán Viktort hogyan lehet leváltani, és nem azon, hogy kinek, milyen pozíciók jutnak, bár nem kétséges, hogy ez is ott jár a fejében nagyon sok embernek. Úgyhogy én egyelőre azt remélem, hogy egy olyan programot és jelölteket fogunk találni miniszterelnök-jelölti szinten is, akikkel 2022 áprilisában le lehet váltani a NER-t.

(Kiemelt kép: Fotó: Dimény András / 168.hu)