Márki-Zay Péter: Abban bízom, hogy fellázadnak Orbán Viktor és a bűnözők ellen

2018. március 15., 09:56

Szerző:

Ami most történik, az akkora katasztrófa az országnak, amilyen 1920 óta nem volt – állítja Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely új független polgármestere a 24.hu-nak adott interjújában beszélt erről. Apokaliptikus vízióját azzal támasztotta alá, hogy 600 ezren már elmentek, és ha a Fidesz győz az április 8-i parlamenti választásokon, akkor nem is fognak visszatérni. Vannak felmérések, hogy még 300 ezer fiatal akarja elhagyni az országot. Ettől függetlenül szerinte a győzelme – február 25-én imponáló fölénnyel, a szavazatok 57 százalékával győzött a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a Lázár János támogatásával induló fideszes alpolgármester Hegedűs Zoltán előtt – azt jelenti, hogy megjelent a remény, és bár a emberek félnek, Hódmezővásárhelyet nem fogja ellehetetleníteni a hatalom a választások előtt. Ő – állítja – akkor hajlandó beszállni a kampányba, ha az MSZP-nek és a Jobbiknak sikerül helyi szinten együttműködési megállapodást kötnie egymással.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Ennek kapcsán Márki-Zay Péter az interjúban arról elárulja, hogy dolgozik az ellenzéki pártok együttműködésén, de egyikükben sem bízik. Ha mégis a Fidesz győz – fűzi hozzá –, azt reméli, hogy a tisztességes fideszesek fellázadnak „Orbán Viktor és a bűnözők” ellen, és akkor akár új jobboldali kormány is alakulhat. 

– Olyan ügyvezető kormány kellene, amely megtartja a Fidesz jó intézkedéseit, de eltakarítja a diktatúrát, a korrupciót, a megfélemlítést

– mondja erről. (Ami a megfélemlítést illeti, felidézi, hogy a február 25-i eredményvárójának alig sikerült helyet találnia Hódmezővásárhelyen, és ahol végül megtartották, a Vuk söröző nemrég olyan hatósági ellenőrzést kapott, amilyet korábban még egyszer sem.

Orbán Viktorról Márki-Zay Péter azt mondja, hogy 2010 előtt sok tekintetben a hőse volt, de borzasztóan csalódott benne. – Ami azóta ebben az országban történt, az ő felelőssége. (...) 

Most a pénz a cél, semmi más. Semmi más nem érdekli, csak hogy a barátja, a gázszerelője, a veje gazdagodjon. És hogy ez soha ne derülhessen ki, ezért igyekezett felvásárolni a sajtót, ellehetetleníteni az ellenzéket, ahova árulókat is beépített 

– állítja. Szerinte a Fidesz leváltásának mindent felül kell írnia, arra a kérdésre pedig, hogy mi lesz, ha Orbán Viktor hatalmon maradhat, a pártokban lévő tisztességes tisztességes emberek pedig nem fognak össze, így válaszol:

– Trianon. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.