Még csak most kezdték el az ellenzéki aláírások ellenőrzését, nehezen lesz ebből népszavazás április 3-án

A helyzet egyedi.

2022. január 27., 10:58

Szerző:

Szerdán megkezdődött a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés január 21-én leadott aláírásgyűjtő ívein szereplő aláírások tételes ellenőrzése – közölte a hvg.hu kérdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Vagyis csak most kezdődik érdemben az a folyamat, amelynek célja annak megállapítása, hogy van-e a leadott mintegy félmillió aláírás között kérdésenként legalább 200-200 ezer érvényes. Ez a törvényi feltétele annak, hogy a Karácsony Gergely által indított, de az egyesült ellenzék által felkarolt kezdeményezésből valóban népszavazás legyen az alábbi két kérdésben:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Fudan-beruházás leállítását és az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítását célzó kezdeményezések mellé tavaly december közepén, alig két héttel karácsony előtt kezdték az ellenzéki pártok politikusai és aktivistái gyűjteni a támogató aláírásokat, ajánlásokat, majd bő egy hónappal később, január 20-án fejezték be a gyűjtést. Az ellenzékiek szerint kérdésenként 235-235 ezer, vagyis összesen mintegy 470 ezer szignó gyűlt össze az aláírásgyűjtő íveken, az ezeket tartalmazó dobozokat pedig másnap, január 21-én adták le. A választási iroda már akkor közölte, hogy megnövelt kapacitással dolgoznak.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt már előre figyelmeztetett, hogy nekik 24 óra elég volt megszámlálni az aláírásokat, ezért kérte, hogy az NVI-nél "ne húzzák az időt". Az iroda azt ígérte, hogy próbálják "mielőbb befejezni", de tény, hogy összeszámolni és leellenőrizni nem ugyanaz, utóbbi – mivel a nevet és más megadott adatokat is egyenként csekkolni kell – időigényesebb. Valójában azonban az idő már nem is számít:

az ellenzék túl későn adta le az aláírásokat ahhoz, hogy a “jövővédő” referendumukat az április 3-ra kiírt választással és a kormány “gyermekvédelmi” népszavazásával együtt tarthassák meg.

A népszavazásról szóló törvény kimondja:

A népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást tűzött ki, annak időpontjáig legalább ötven nap van hátra, és az újabb kérdésben történő népszavazás egyidejű megtartása a szavazás lebonyolításának törvényességét nem veszélyezteti.

 Ha ő a lehető legközelebbi munkanapra, 31-ére hívná össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, ahol elfogadnák a határozati javaslatot és még aznap meg is jelenne a közlönyben, akkor is kell várni az újabb 15 nap jogorvoslati határidőt, így február 15-én Áder már ha akarná, sem tudná kitűzni április 3-ra a referendumot. Vagyis ahogy arra korábban a Szabadeurópa és a Lakmusz is felhívta a figyelmet:

hiába állítják az ellenzéki politikusok, nincs rá esély, hogy Karácsony két népszavazási kérdéséről is szavazzunk április 3-án.

A helyzet mindenképpen egyedi egyébként, hiszen a törvény 50 napos kitételének alkalmazására eddig sosem volt példa, igaz a tavalyi törvénymódosításig az sem volt lehetséges, hogy egy népszavazást is a választás napján tartsanak, nemhogy kettőt – írja a hvg.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció)