Már a statisztikai hivatal sem tudja eltussolni, hogy romlik a nyugdíjasok helyzete

2017. december 3., 09:29

Szerző:

Magyarországon összességében csökkent ugyan a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest, de ez a nyugdíjasokra nem volt igaz – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Mint arról a Napi.hu beszámolt: 2016-ban 76 ezer fős visszaesés mellett összesen 2 millió 465 ezer embert (a lakosság 25,6 százaléka) érintett a szegénység legalább egy dimenziója. A 18 év alatti gyerekek – 2 százalékpontos csökkenés mellett – 31,6 százalékát, a 18 és 24 év közötti fiataloknak pedig – 3,3 százalékpontos csökkenés mellett – 29,9 százalékát érintette a szegénység.

Az életkor előrehaladtával kisebb a szegénység kockázata. A középkorosztály kicsit kevesebb mint egynegyedét érintette, amely adat megegyezik az egy évvel korábbival. A 65 év felettieknek mindössze 16,8 százalékát érinti a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázata, amely a legalacsonyabb arány az összes korcsoport között. Míg a többi csoport esetében az arány csökkent vagy nem változott, a nyugdíjasoknál 1,7 százalékponttal emelkedett.

A KSH a növekedést részben azzal magyarázza, hogy 2016-ban a nyugdíjak kisebb mértékben emelkedtek, mint az átlagos jövedelmi színvonal, így nőtt azon nyugdíjasok aránya, akik jövedelme a növekvő szegénységi küszöb alá került.