06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Majtényi László és Csillag Ádám is becsületrendet kapott

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke beszédében porig alázta a hatalmat: tételesen elemezte az „SS-törvényt".

2018. február 11., 09:05

Szerző:

Szombaton a budapesti Fészek Klubban átadták az Ars Humanica Hungarica Kör által jegyzett Magyar Civil Becsületrendet Csillag Ádám filmrendezőnek és Majtényi Lászlónak, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnökének – tudósított a The Budapest Beacon.

A portál beszámolója szerint a 2011-ben alakult civil szervezet, az Ars Humanica Hungarica Kör évente adja át az anyagi díjazással nem járó kitüntetést, a Magyar Civil Becsületrendet. Mint a szervezet honlapján olvasható, „a kitüntetés nyilvánosan igazolt elismerése annak a példaértékű tevékenységnek, amit a kitüntetett az emberek érdekében végzett, amely tevékenység a világ minden táján elismerést és tiszteletet érdemel politikai és vallási szempontok szerinti megkülönböztetés nélkül”.

Majtényi László legutóbbi parlamenti feltűnése is emlékezetes maradt

A idei év egyik kitüntetettjét, Csillag Ádám filmrendezőt Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr mint saját egykori tanítványát méltatta. A tanítvány-kolléga kitüntetéseit soroló Ragályi szerint „Csillag Ádám az egyszemélyes filmgyár, egyszemélyes civil alak”. „Hajrá Csillag, hajrá Ádám/Legyél púp a rendszer hátán” – fogalmazott Ragályi.

Majtényi Lászlót Kéri László politológus méltatta, aki szerint kevés példa van arra, hogy valaki jelentős fizetésről, magas pozícióról mondjon le lelkiismereti okokból. Majtényi ezt tette 2009-ben, amikor otthagyta az ORTT elnöki tisztségét, miután a pártok „lebulizták" egymás között a rádiófrekvenciákat. Ha mások is követnék a példáját, Magyarországon nem lennének alkotmánybírák, vagy az Állami Számvevőszéknek nem lenne elnöke. Kéri beszélt arról is, hogy Majtényi most a hatalom számára „a külföldi ügyök, a felforgató”, elsősorban az általa vezetett civil jogvédő szervezet elleni hadjárat miatt. Ráadásul Majtényi elvállalt egy köztársaságielnök-jelöltséget, „aminek az esélytelensége volt a varázsa” – folytatta Kéri, aki szerint a volt ORTT elnök ebben a pozíciójában elmondta az elmúlt nyolc év „egyetlen valamirevaló parlamenti beszédét”.

Csillag Ádám dokuemntációs munkássága sem igazán tetszik a hatalomnak

A kitüntetett vitatta, hogy hősi cselekedet lett volna az ORTT elnökségről való lemondása. Azt mondta: lemondásom színtiszta önzés volt – ugyanis előtte egy hónapon keresztül olyan fejgörcs kínozta, „hogy sem aludni, sem ébren lenni nem tudtam”. Fölment a Sándor-palotába, lemondott, és abban a pillanatban elmúlt a fejfájása. A volt adatvédelmi ombudsman ezután belecsapott a lecsóba, s azzal állt elő: 

számos helyen SS-törvénynek nevezik a Stop Soros-törvényjavaslatot.

A törvényjavaslatot „egészen rombolónak” minősító Majtényi szerint az nem egyszerűen egy újabb határ átlépése a kormányzat részéről, még csak nem is csak „egy újabb mélyütés a demokratikus érzületnek”, hanem „a civil szervezetek totális megsemmisítést készíti elő”. A tavalyi „Lex Civil talpsimogatás ehhez képest” – fogalmazott az EKINT elnöke, aki ezek után részletesen elemezte a jogszabályt, amely a többi sok ezer mellett az általa vezetett civil jogvédő szervezet létét is fenyegetheti.