Méhen belül altattak el egy magzatot, hogy vért adjanak neki

Egyedülálló életmentő beavatkozást hajtottak végre méhen belül egy magzaton a Semmelweis Egyetemen.

2024. április 10., 11:03

Szerző:

Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amit a Telex szúrt ki. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres beavatkozást január óta további négy követte.

Borbála a terhesség 32. hetében született 1900 grammal. Most már két hónapos, a súlya szépen gyarapodik, jól fejlődik, ügyes, erős baba édesanyja elmondása szerint. Ő volt az első, akit a méhen belül elaltattak.


„Az anyuka szervezete ellenanyagot termelt a baba vércsoportja ellen, a 28. hétre olyan súlyos vérszegénység alakult ki az 1200 grammos magzatnál, hogy csak vérátömlesztéssel lehetett elkerülni az azonnali császármetszést. Vér a köldökzsinóron keresztül is adható, amire hazai szinten Pécsen már többször volt példa. Ezt az eljárást a méhlepény elhelyezkedése miatt nem alkalmazhattuk. Egy megoldás jöhetett szóba, ha közvetlenül a magzat hasi vénájába adjuk a vért” – mondta Benkő Zsófia, a klinika adjunktusa, aki korábban egy kétéves londoni továbbképzésen sajátította el az ehhez szükséges tudást.

Első lépésként a magzatot méhen belül kellett a megfelelő pozícióba segíteni, majd beadni a combjába az altató és fájdalomcsillapító gyógyszerkoktélt egy speciális tűvel. Ezt követően lehetett megkezdeni magát a vérátömlesztési beavatkozást, amelyhez

a magzati májban elhelyezkedő 5-6 milliméter átmérőjű vénát kellett megszúrni, hogy a vérkészítmény a magzat keringésébe juthasson.

Benkő az RTL-nek elárulta azt is az operációról, hogy mint egy színdarabnál, többször elpróbálták a műtét előtt az egész beavatkozást, kinek, mi lesz a dolga, ki hová fog állni, milyen eszközt használ, mi a legmegfelelőbb.

Merkely Petra adjunktus szerint egy ilyen pici magzatnál ez az egy hónap, amit a méhen belül töltött, életmentő lehet. „Az egész életét meg fogják határozni azok a hetek, amit még a méhen belül fejlődhetett.”


A Magzati Medicina Munkacsoport az ország egész területéről fogadja azokat a várandósokat, akik magzata számára életmentő lehet ez a hazánkban egyelőre egyedülálló megoldás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures via Pixabay)

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.