Magyarországon továbbra is vezethet a veronai buszbaleset miatt elítélt sofőr

A férfit hat év börtönre ítélték, de a vezetéstől csak Olaszországban tiltották el.

2021. október 28., 07:48

Szerző:

Annak ellenére, hogy a napokban jogerősen hat év börtönre ítélték a veronai buszbaleset sofőrjét, a férfi továbbra is vezet, az RTL Klub Híradójának információi szerint teherautót. Az egyik tragédiában érintett család jogi képviselője szerint a járművezetéstől való végleges eltiltás csak Olaszország területére vonatkozik, jogilag Magyarországon továbbra is vezethet. 

A sofőr a vád szerint a tragédia előtt elaludhatott, így történhetett meg a baleset, az viszont csak később derült ki, hogy a sofőr alvászavarral küzd. A tragédia után nem tartóztatták le a férfit, azóta többször költözött. Úgy tudni, korábbi munkatársaival nem tartja a kapcsolatot, és a hozzátartozók családjaitól sem kért bocsánatot. Az ítélet felháborította az érintett családokat, emiatt újabb perre készülnek, melyben azt szeretnék elérni, hogy a magyar bíróság a buszos cég és a sofőr orvosának felelősségét is vizsgálnák. Szerdán egy zaklatási ügy miatt mentek bíróságra: az ügyészség szerint ugyanis a balesetet követően egy évvel egy férfi kegyeletsértő, gyalázkodó üzeneteket küldött a közösségi oldalon keresztül az áldozatok hozzátartozóinak. A szerdai előkészítő ülésen a férfi nem ismerte el bűnösségét, és kijelentette: nem ő küldte az üzeneteket. Ha a bíróság végül bűnösnek találja, kártérítést is fizethet.

A 17 halálos áldozatot követelő buszbaleset 2017. január 20-án történt Verona és Velence között, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait franciaországi sítáborból hazaszállító busz szalagkorlátnak ütközött az autópályán, és kigyulladt. A buszon összesen 56-an utaztak, 43 diák és 13 felnőtt, tanárok és szülők egyaránt, írja a Telex.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)