Egy új rangsor szerint a magyar a világ egyik legokosabb népe

Egy új felmérés különböző szempontok alapján így találta.

2022. június 4., 15:19

Szerző:

Előkelő helyet szerzett Magyarország az amerikai Forbes által ismertetett, a világ legokosabb nemzeteit rangsoroló listán. Hazánk a Nobel-díjak száma, az átlagos intelligencia-hányados (IQ) és az iskolai tesztek eredményei alapján

a 16. helyett szerezte meg, úgy, hogy Dánia, Norvégia és Ausztrália is mögöttünk végzett.

A japánok, hollandok, amerikaiak és oroszok az élboly abszolút vezetői, nálunk a magyarok által elnyert Nobelek számán az iskolai eredményeink még javítanak is.

A listát közlő gazdasági magazin megjegyezte cikkében, az intelligencia-hányadosnál a nemzeti átlageredményt veszik figyelembe elérhető adatok alapján, az iskolai eredményeknél pedig az számít, a tanulók mekkora része ér el magasabb szintű eredményt nemzetközileg is kvalifikált teszteken.

Ebben mi és például Kazahsztán is nagyon jól szerepeltünk:

ők a kilencedik, mi pedig a negyedik helyet szereztük meg.

A rangsor csalódás lehet az Egyesült Királyságnak: hiába van náluk számos, világelitbe is tartozó egyetem, ők az iskolai eredményeket tekintve mostanra jelentősen lemaradtak az okos nemzetek listáján. Összesítettben azért még így is a nyolcadik helyet szerezték meg.

(Kiemelt kép: A kolozsvári piarista gimnázium tanterme 1910-ben. Fotó: Fortepan / Cholnoky Tamás)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

14:56

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon. Több mint százezer fogyasztási hely maradt áram nélkül az elszakadt vezetékek miatt.