Magyarország nem támadja meg Ukrajnát

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált arra, hogy Maxim Buzsanszki ukrán országgyűlési képviselő úgy értelmezte Szijjártó Péter szavait, hogy Magyarország katonákat küld Kárpátaljára.

2022. július 17., 12:02

Szerző:

Egy ukrán politikus félreértelmezhette Szijjártó Péter szavait, aki azt mondta: megvan a forgatókönyv a kárpátaljai magyarok védelmére, ha a háború Ukrajna nyugati felére tolódik – írja a Blikk.

Maxim Buzsanszki szerint ez azt jelenti, hogy Magyarország katonákat akar küldeni Kárpátaljára, ezért sürgősen meg kellene magyaráznia a magyar külügynek, hogy hogyan képzelik megmenteni a százötvenezer ukrajnai magyar lakost.

Ezekre a szavakra reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium és egy közleményt adtak ki a történtekre:

„Szövetségeseinkkel együttműködve minden lehetséges humanitárius segítséget megadunk Ukrajnának, azonban semmilyen szinten nem vagyunk hajlandóak kockáztatni a háborúba való belesodródást és Magyarország biztonságát. Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl. A magyar külügyminiszter nem vázolt fel egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amelynek nyomán a magyar honvédség átlépné az ukrán határt.”

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)