Magyarokon tesztelik az új izraeli vakcinát

A géntechnológiailag módosított vírusok szervezetbe juttatása viszonylag új. 

2022. január 16., 16:08

Szerző:

Vakcina génmódosított vírussal, amely tüskefehérjéket növeszt a felszínén: a tervek szerint jobb lesz, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája, és akár booster-ként is alkalmazható lehet – írja az Egészségkalauz.

Izrael saját Covid-19 elleni vakcinát fejleszt, a kutatás és fejlesztés másfél éve folyik. Jelenleg az izraeli, BriLife nevű vakcina fázis 2b/3 vizsgálatai zajlanak. Európában elsőként Magyarország teszteli az oltóanyagot. Izrael saját vakcinájának a fejlesztője az NRx vállalat, az Izraeli Biológiai Kutatóintézettel együttműködésben (IIBR).

A BriLife Covid-19 elleni vakcina technológiája meglepően új

Kindulásul szolgál a vezikuláris stomatitis vírus (VSV), ami egy állatokat, például szarvasmarhákat, lovakat, sertéseket megbetegítő vírus. Ezt a vírust úgy módosítják géntechnológiailag, hogy az SARS-CoV-2 koronavírus tüskefehérjéket növesszen a felszínén. Vagyis egy génmódosított vezikuláris stomatitis vírusról van szó (rVSV). Ezt a génmódosított vírust juttatják élő formában az emberi szervezetbe. A vírus, noha nem koronavírus, a géntechnológiai módosítások következtében koronavírus tüskéket tartalmaz a felszínén.

Az érthetőség kedvéért:

a koronavírus tüskefehérjés ruhájába öltözött vezikuláris stomatitis vírust kapnak az oltott személyek, izomba szúrt injekció formájában. A koronavírus tüskefehérjék lesznek azok, amik az immunrendszert serkentik, az immunválaszt kiváltják.

Mennyire új a technológiáról van szó?

A géntechnológiailag módosított vírusok szervezetbe juttatása viszonylag újkeletű. 2019-ben az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) Ervebo néven engedélyezett egy ebola elleni oltást, aminek az alapja, a tulajdonképpeni hordozója gyengített és módosított vezikuláris stomatitis vírus. A vezikuláris stomatitis vírus növeszti és szállítja a felszínén az ebolavírus egyik fehérjéjét. Az EMA azt írja, hogy a vezikuláris stomatitis vírusnak nincs vagy csak kis hatása van az emberi szervezetre.

Magyarok az első kipróbálók között

Az izraeli Covid-19 elleni BriLife vakcina első klinikai fázis 2/3 vizsgálatai 2021. november 16-án zárultak le, 240 fő bevonásával. Ez alapján a kialakult antitest-szintek magasak, nem maradnak el az mRNS vakcináknál (PfizerModerna) tapasztaltaktól. Úgy tűnik, hogy a megfelelő dózist is sikerült megtalálni. Akkor azt írták, hogy a vakcina annyira hatásos az alfa, béta, gamma és delta koronavírus-variánsok ellen, mint a vad típus ellen.

A tesztelésnek azonban nincs vége

Izrael vakcinájának kapcsán érdekesség, hogy Magyarország az első európai ország, amelyik fázis 2b/3 klinikai vizsgálatok révén részt vesz a vakcina hatásosságának és biztonságosságának a tesztelésében. A BriLife vakcinát gyártó, tőzsdén is jegyzett NRx Pharmaceuticals (NASDAQ: NRPX) már 2021. december 9-én bejelentette a Magyarországgal való együttműködést a kipróbálás terén. Azaz, hamarosan önkéntes magyarok is megkaphatják a kísérleti, izraeli oltóanyagot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A város közösségének bevonásával döntött a pécsi önkormányzat a város új szlogenjéről, amely a következő lesz: Pécs – Mediterrán szerelem – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel.