TikTok sztárok a magyar politikában

Annyira hiánypótló összesítés, amennyire fontos, hogy egy politikus jelen legyen a TikTok-on.

2022. augusztus 15., 17:38

Szerző:

Az köztudott, hogy a különböző pártok milyen arányban képviseltetik a parlamentben, de azt nagyon kevesen tudják, milyen arányban képviselik hazánkat politikusok a TikTokon. Alászálltunk a közösségi oldal legmélyebb bugyraiba, hogy ezt a fontos kérdést megválaszoljuk. 

A TikTok-csapatverseny állása

Először megvizsgáltuk, melyik párt hány képviselője töltött fel tartalmat a TikTokra.

Első helyen a Fidesz áll kilenc politikussal, a Mi Hazánk négy versenyzővel követi. A Momentum és a Párbeszéd két-két képviselővel üldözi őket. Egy-egy politikussal zárja a sort a Jobbik, az MSZP, és egy független képviselő.

Ez azonban nem volt elég, többet kellett tudnunk, folytattuk hát a kutatást.

A legaktívabbak

A következő kérdés az volt, ki a legaktívabb, ki az, aki időt és fáradtságot nem sajnálva kommunikál a nemzettel. Álljon itt örök emlékül, az internet kőtábláira felvésve az első öt helyezett:

  1. Szentkirályi Alexandra, Fidesz-KDNP
  2. Tuzson Bence, Fidesz-KDNP
  3. Jámbor András, Párbeszéd
  4. Dömötör Csaba, Fidesz
  5. Novák Előd, Mi Hazánk 

A TikTok-sztárlista

A szorgalmas tartalomgyártás igen dicséretes, de nem feltétlenül függ össze a népszerűséggel. Feltártuk a legégetőbb kérdést: ki a legnépszerűbb, a legnagyobb TikTok sztár? Kérjük olvasóinkat, hogy most képzeljék el, ahogy aranykonfettik hullanak rájuk az égből.

Ötödik lett Fekete-Győr András, a Momentum parlamenti volt frakcióvezetője. A fontos kérdésekkel kapcsolatos nyilatkozatai mellett (előválasztások, a család az család, oltás) külön videóban szól a 16-18 éves korosztályhoz, és szereti a kihívás-videó műfaját is. Hitelességét merészen azzal is bizonyítja, hogy hazugságvizsgálóra köttette magát, és egy bűnügyi szakértő jelenlétében válaszolja meg a TikTok és Facebook népe által feltett kérdéseket.

A népszerűségi versenyben a negyedik helyen zárt Jámbor András a Párbeszéd frakciójából. Oldalán túlnyomórészt olyan fontos kérdésekkel kapcsolatban fejti ki a véleményét, mint a rezsinövekedés, a tanárok helyzete, a KATA, az oligarchák megadóztatása és a kilakoltatások. TikTokján szép számmal találunk klipeket parlamenti ülésekről és beszédekről, közvetítéseket itthoni és oroszországi tüntetésekről. Mindemellett akadnak olyan gyöngyszemek is, mint ez:

A harmadik helyezést Dömötör Csaba fideszes képviselő érte el. Oldalán sokszor szólal meg személyesen, de nem csak magát helyezi előtérbe, hanem Orbán Viktort is, illetve szerette, szereti idézni és megszakérteni Márky-Zay Pétert és Gyurcsány Ferencet egyaránt. Egyedi esetként egyszer Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnökét idézte, amiben Kovács kifejti, hogy mennyire örülne, ha Márky-Zay Péter egy fehér labrador lenne. Dömötör Csaba még a vitorlás szörf-tehetségét is megcsillantja. Hogy suhan! 

A második helyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő áll. Pozíciójából adódóan sokat idézi Orbán Viktort, és lelkiismeretesen képviseli a kormány álláspontját. Az aktív politikusnő kreatívan bizonygatja, hogyan szerinte hogyan hazudik az ellenzék, és hogy a kormánypárt milyen eredményeket ért el az elmúlt évek során.

Hazaszeretete, sokszínűsége és munkája iránti elkötelezettsége tagadhatatlan: palacsintát süt az urkán menekülteknek, meglátogatja a katonai toborzó tábort, lőni tanul, majd ellibben a Pannonhalmi Apátság melletti levendulamezőre egy jó kis szüretre.

Ennek ellenére az egyik legemlékezetesebb posztja az, amelyikben kiemeli, hogy a baloldal úgy akar rezsit csökkenteni, hogy azt ajánlja, mindenki fűtsön kevesebbet. A videó megjelenése után jelentették be a Kormányinfón a rezsiárak megváltoztatására vonatkozó rendeletet.

Semmiképpen nem szabad megfeledkezni arról a videójáról sem, aminek háttérzenéjéhez egy kazahsztáni rapper számát választotta, amelyben a dugásról és szukákról énekel. A videó amúgy a határkerítésről szólt elsősorban, de hát valahogy fel kell kelteni a fiatalság figyelmét, trendinek kell maradni – bármi áron.

Elérkeztünk 2022 TikTok sztárjához, aki nem más, mint Tuzson Bence. A Fidesz-KDNP képviselője kétségtelenül megérdemli a címet, hiszen videói egységes arculattal – a TikTok felhozatalához képest – kiváló minőségben kerülnek fel az oldalára. Első posztjában azt ígérte, hogy az országházi kulisszák mögül fog tudósítani, és ezt az ígéretét be is tartja, sőt, nem csak a jelenről, de a történelmünkből is tudósít profi produkciós csapata segítségével.

Posztjaiból megtudhatjuk, hogy a magyarok miért nem koccintanak sörrel, mennyi szemetet termelnek évente, a futással mennyi kalóriát égetünk el, vagy hogyan kell nyakkendőt kötni. És ez csak néhány példa a több mint 200 poszt témájából. Ha Tuzson Bence posztol TikTokon, nem kolbászol el a figyelmünk, mert egyben biztosak lehetünk: egy újabb, magyar történelemhez vagy élethez kapcsolódó ténnyel leszünk gazdagabbak. Legutóbb mindenki azt az okfejtését próbálta tisztázni, miszerint a bacon/békön valójában a Bakony szóból ered. 

 

Szerkesztői különdíjak

Szeretnénk kiemelni Pócs János fideszes politikust, aki amellett, hogy szívet melengető Mikulás napi és adventi posztokkal örvendezteti meg több mint ezer követőjét, megosztja közönségével mindennapjait, szorgalmasan népszerűsíti a jászsági nyári programokat. Ami pedig különösen megnyert minket: profilképén egészen olyan, mint Alexander Marcus a Star Trekből, épp csak a kitűző hiányzik a mellkasáról. 

Másik kedvencünk Vitályos Eszter, az Orbán Viktor tusványosi beszédéből elhíresült Fidesz-fröccs című posztja miatt, amiben az egyik kommentelő arra kéri, mutassa meg, milyen diplomái vannak.

És végül nem maradhat el Kunhalmi Ágnes sem. Azért, mert vizsla.

(Grafika: Pásztor Csaba)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.