Változik a rezsicsökkentés, sokan fizethetnek piaci áron augusztustól

Orbán Viktor kabinetvezetői értekezletet hívott össze szerdára a Karmelita kolostorba, amelynek a témája az energia-veszélyhelyzet volt. Ezután nem sokkal bejelentették, hogy Mit miért tesz a kormány? címmel rendkívüli kormányinfót tartanak szerda délután fél négykor.

2022. július 13., 15:52

Szerző: ,

Kabinetvezetői értekezletet tartottak szerda reggel az „energia-veszélyhelyzet” témájában, amelynek az eredményeiről Gulyás Gergely számol be a kormányinfón. Továbbá a gyorsan elfogadott új katatörvény-módosítás is szóba került.

Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy a háborús helyzet miatt a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet. A gáz és az üzemanyagárak drágulásának nem látszik a vége, valamint Európában nem lesz elég gáz őszre-télre. Ezért a magyar kormány egy 7 pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amik augusztusban lépnek életbe.

  1. A kormány másfél milliárd köbméterről két milliád köbméterre emeli a gázkitermelést,
  2. a kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteteket szerezzen be Magyarországnak,
  3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tüzifákra. Kivételt képez a bértárolás,
  4. a kormány az év végéig jelentősen fokozza a szénbányászatot,
  5. a mátrai erőmű blokkjait minél hamrabb újraindítják,
  6. biztonságos áramellátás fenntartására a Paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik
  7. a háború elhúzódása miatt valós kockázat, hogy lesz-e elég energia télre. Ezért bárki, aki az átlag felett fogyaszt, annak piaci áron kell fizetni a gázért és a villamosenergiáért.

Gulyás hozzátette, hogy az áltagfogyasztás jelenleg  a villamosenergiánál 210 KwH/hó, a földgáznál 140 köbméter/hó. Ez a háztartások háromnegyedét ez elmondása szerint nem érinti.

A háború válsgában nem fér bele az, hogy mindenki korlátlanul a csökkentett gáz- és villanyt fizesse – mondta Németh Szilárd. Az államtitkár közölte:Aki többet fizet az átlagnál, azoknak a piaci árat kell fizetni. Az átlagfogyasztás mértékéig marad a rezsicsökkentés. A kormány a rezsicsökkentést megvédi.Németh Szilárd és a kormány számításai szerint havonta 185 ezer forintot spórolnak az emberek a rezsicsökkentéssel.Fehívta a figyelmet arra is: a nagycsaládosoknak megmarad a kedvezményes fogyasztási limit.

Gulyás újságírói kérdésre közölte, hogy van már egy lekapcsolási sorrendje a kormánynak vész esetére, ha nem lenne gáz, de itt még nem tartunk – tette hozzá.

Gulyás a benzinárstop lehetséges emeléséről elmondta, hogy október 1-ig meghosszabbították a benzinárstopot, így annak lehetséges emeléséről legkésőbb utána emelhetnének, de jelenleg nincs rá szándék. De ha bármilyen rendkívüli helyzet alakul ki, akkor arra reagálnak.

A katások kétharmada munkaviszonyt váltott ki az adóval – jelentette ki a miniszter. Majd megismételte, hogy a kata a kisvállalkozásoknak szánt általányadó volt, de ez elburjánzott. Arról, hogy miért döntöttek róla ilyen gyorsan azt mondta, hogy, amint a pénzügyminisztérium elkészül vele, ők benyújtják. Szeptember elseji kezdésére azt mondta, hogy nem költségvetési intézkedés miatt léptetik életbe ilyen hamar. A katatörvény elleni tiltakozásra azt reagálta, hogy mindenkinek joga van hozzá, majd megemlítette a 2006-os időszakot, hogy most nem történne ilyen. Emellett elmondta, hogy a kormánynak nyolcszor van joga arra, hogy gyorsan nyomjanak át törvényeket az Országgyűlésen. Ezt a jogszabályt pedig betartja a kormány.

A miniszter az Origo kérdésre közölte, hogy a katatörvény elleni tüntetések mögött valójában Gyurcsány Ferenc áll, amit az „ifjúsági tagozata” – vagyis a Momentum – szervez, és párttagjait is szerepelteti ezeken a tüntetéseken.

Programot készít a kormány a tűzifahelyzet felmérésére, hogy tudják, hogy mennyit lehet előteremteni télre.

Gulyás elmondása szerint már szeptembertől működhet a határvadászat. Ma döntött a kormány a javadalmazásukról is.

A módosított katatörvény hozhat pénzt a költségvetésbe, de Gulyás nem tudja, hogy mennyit. Hozzátette, hogy önmagában nem lesz jelentős hatása a katatörvénynek az inflációra.

Magyarországnak nem kötelezettsége, hogy egy akut energiaválság esetén kisegítse az uniós tagállamokat, de szívesen megteszik mindaddig, amíg a magyar családokat ez nem veszélyezteti. Majd hozzátette, hogy a külügyminisztert felhatalmazták további gázbeszerzésre.

Arra kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik nem kötötték be a gázt, mert árammal fűtenek, Gulyás azt válaszolta, hogy szerinte jobb, ha van gázfűtés is, de emellett sokan fával fűtenek.

A rezsicsökkentés csökkentésének megtakarítását nehéz kiszámolni a hektikus energiahordozók árai miatt – közölte a miniszter.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.