Nagyon fog fájni a rezsicsökkentés vége

Egy átlagos kétgyermekes család évente akár félmillió forinttal is többet fizethet az áramért és földgázért.

2022. július 14., 12:22

Szerző:

A Portfolio.hu egy átlagos, kétgyermekes család példáján keresztül mutatja be a rezsiköltségek változását. Mint ismert, a kormány szerdán jelentette be, hogy a rezsicsökkentést mostantól csak az átlagfogyasztásig biztosítja az állam augusztus elsejétől, efelett piaci áron fognak elszámolni a fogyasztókkal.

A lap példája szerint (vagyis egy átlagos kétgyermekes család esetében, ahol kicsivel az átlagfogyasztás felett használtak áramot és földgázt), amennyiben a kormány számai pontosak és a fogyasztással egyenesen arányosan nő a rezsidíj a rezsicsökkentési határ felett, akkor a következőkkel számolhatunk:

Az áramfogyasztás esetében minden kWh díja 6,8-szorosára emelkedik, azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re,
a földgázfogyasztás esetében minden köbméter földgáz 8,3-szor drágább lesz, azaz 110 forintról 910-re emlekedik a földgáz köbméterének ára.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a kormány által bejelentett áremelkedés csak az energiadíjat, vagy a teljes fogyasztói díjtételt érinti-e, de a további részletek ismeretének hiányában most azzal a feltételezéssel számoljuk ki, hogy mennyivel nő a rezsije egy háztartásnak, hogy a fent közölt számok fényében a határ feletti fogyasztással egyenesen arányosan nőnek majd a rezsiszámlák.

Áram

Az E.ON Áramszolgáltató ügyfelei a letölthető pdf-ben vagy levélben kapott számlakimutatás harmadik, számlarészletező oldalán találhatják meg legkönnyebben, mekkora fogyasztás után fizetnek jelenleg átalánydíjat. Itt a táblázat első adatokat tartalmazó sorának végén, a mennyiség felirat alatt olvasható, hogy havonta mekkora fogyasztás után fizetett. A példában szereplő család havi áramfogyasztása 9171 forint, azaz 246 kWh a havi átalánydíj alapján. Ez havonta 36 kWh-val magasabb a rezsicsökkentett határnál.

Eszerint a 7750 forintos rezsicsökkentett fogyasztás feletti 36 kwh havi fogyasztás további 9085 forintot jelent. Azaz, az eddigi 9171 forint helyett ez a család 16 836 forintot fizet havonta.

Földgáz

Az MVM Next ügyfelek, ha havi átalányt fizetnek, a fogyasztásukat a számla negyedik oldalán, a számlarészletező oldalon találják meg a táblázat első adatokat tartalmazó sorában, a fogyasztás (köbméter) felirat alatt. A példában szereplő család átalánya 192 köbméteres földgázfogyasztás, ami 21 552 forintos átalánydíjat jelent a szolgáltatónál. A 144 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztáshoz képest ez 48 köbméteres "túlfogyasztást" jelent, vagyis

A 15 840 forintos rezsicsökkentett 144 köbméter melletti 48 köbméterért további 43 680 forintot fizetnek havonta, azaz az eddigi 21 552 forint helyett összesen 59 520 forintra nő a havi gázszáml.

A portál számításai szerint tehát összesen évente 550 ezer forinttal fognak többet fizetni évente. 

(Kiemelt kép: Gázcsövek a szlovákiai Nagykaposon lévő gázkompresszorállomáson. Fotó: Joe Klamar / AFP)