Hatalmas ígéretet tett Magyar Péter

Magyar Péter Facebook-oldalán közzétett posztjában ígérte meg, ha a Tisza Párt kerül kormányra, azonnal csökkentik a zöldségek és a gyümölcsök áfáját. 

2024. augusztus 6., 15:22

Szerző:

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter egy, a közösségi oldalán megosztott posztban beszélt részletesen arról, hogy amennyiben ők kerülnének kormányra, úgy azonnal csökkentenék a zöldségek, valamint a gyümölcsök áfáját. 

Óriási ígéret 

Magyar Péter pártja azonnali élelmiiszeráfa-csökkentésbe kezdene, amennyiben megnyernék a következő országgyűlési választást – ezt maga a pártelnök jelenetette ki a Facebook-oldalán. Magyar azt írta, 5 százalékra csökkentenék a zöldségek és a gyümölcsök áfáját, ezután pedig az összes egészséges, végül pedig az összes alapvető élelmiszer áfakulcsát. 

Az Orbán-kormány utolsó két évében hazánkban 67%-os volt az élelmiszer áremelkedés. Így az Európa-rekorder ÁFA mellett, a drágulásban is „aranyérmes” a Fidesz kormány. 

Elhibázott gazdaságpolitika

Mint írja: Orbán elhibázott gazdaságpolitikájának következményeként a magyarországi élelmiszer-árszínvonal az uniós átlag fölé emelkedett (100,9 %), a tejtermékek és a pékáruk ára 15-18%-kal haladják meg az uniós árszintet, miközben Lengyelországban az uniós átlag 66%-a, míg Romániában 60 %-a. Ha ma a szomszédos országokba látogatunk, azt tapasztaljuk, hogy az élemiszerek többsége olcsóbb, mint hazánkban. Magyar a posztjában arról is beszél, hogy az óriási élemiszerár-drágulás leginkább a legszegényebb honfitársainkat sújtja. „A kereskedelmi láncok beszámolói szerint, az utóbbi időszakban a vásárlók elmozdultak az olcsóbb, rosszabb minőségű élelmiszerek felé és a hónap utolsó harmadában drasztikusan visszaesik a kereslet még az alapvető élelmiszerek iránt is, ami egyértelműen jelzi, hogy milyen nehéz helyzetbe sodorta magyar emberek millióit Orbán Viktor elhibázott politikája” – közölte, majd hozzátette:

Jelenleg a zöldségek és a gyümölcsök ÁFA-ja az Egyesült Királyságban, Írországban és Spanyolországban 0 %, Lengyelországban 4 %, Romániában 5 %, nálunk pedig a kiskereskedelmi különadóval együtt 31,5 %. Bármit is hazudik az Orbán-kormány ez nem normális állapot.

Sereghajtók lettünk

Magyar Péter azt mondja, a „Fidesz hibás döntéseinek eredményeképpen sereghajtók lettünk egy főre eső fogyasztásban, és egy főre eső nemzeti jövedelem termelésben és elsők közé kerültünk drágaságban az Unióban. A magyarok ma már többet fizetnek az energiáért, az üzemanyagért, a banki szolgáltatásokért, a mobil és internethasználatért is, mint a körülöttünk lévő országokban élők.” 

– olvasható a bejegyzésben, melynek végén Magyar hangsúlyozza, a TISZA Párt a kormányváltást követően azonnali lépéseket tesz az élemiszerek ÁFA-jának csökkentésére, ami a magyar családok mellett óriási segítséget fog nyújtani a magyar gazdáknak és az élelmiszeripar minden szereplőjének és jelentősen fogja élénkíteni a hazai termelést is.

(Kiemelt képünk forrás Magyar Péter Facebook-oldala)

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.