Az élelmiszerárstop kivezetését kéri a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSz) arra a kéri kormányt, hogy vezessék ki az élelmiszerárstopot, ugyanis az intézkedés nem érte el a célját.

2023. január 2., 10:05

Szerző:

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el célját. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a legnehezebb helyzetben a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak.

Neubauer Katalin, a MNKSz főtitkára részletezte, hogy az árstop okozta nyomás miatt december harmincadikán végleg bezárt egy 19. kerületi áruház. „Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki” – jelentette ki.

A CBA kommuikációs igazgatója szerint  főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.