Válaszolt a Magyar Államkincstár Karácsony Gergelynek

A törvényeket mindenkinek be kell tartania, ez alól a főváros sem kivétel – közölték.

2023. november 24., 12:45

Szerző:

A Magyar Államkincstár pénteki közleménye szerint nem volt jogi akadálya a Fővárosi Önkormányzatot érintő, 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás inkasszálásának.

Az államkincstár azt közölte az MTI-vel, hogy Budapest Főváros Önkormányzata részére az azonnali jogvédelmet a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla döntése biztosította, amelyben ideiglenes intézkedésként a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltotta meg, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be az önkormányzattal szemben.

Hozzátették, hogy a Fővárosi Ítélőtábla október 17-én közölte a kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését – amelyben az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatásra kötelezte –, így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt.

Hangsúlyozták, hogy

ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy amennyiben Budapest Főváros Önkormányzata önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be.

Úgy fogalmaztak, hogy a Magyar Államkincstár, mint jogalkalmazó szerv, minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el.

„A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a főváros sem kivétel” – írták a közleményben.

Korábban Karácsony Gergely Facebook-bejegyzéségben követelte Varga Mihály lemondását, mivel szerinte lopás történt, amelyért a pénzügyminiszter a felelős.  

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Blaha Lujza tér átépítésén fát ültet. Forrás: Karácsony Gergely FB-oldal)