Két magyar megyében is megjelent az új vírus

A Nébih közölte, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében megkezdték az intézkedéseket.

2021. december 2., 12:51

Szerző:

Madárinfluenzát mutattak ki kedden egy tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy nappal később pedig egy elhullott bütykös hattyúban állapították meg a vírus jelenlétét, az állatot a szomszédos Hajdú-Bihar megyében, a debreceni Vekeri-tónál találták meg – tették hozzá.

A Békés megyei településen egy 4.950 darab tenyészpulykát számláló állomány érintett, a dolgozók előzőleg azt vették észre, hogy egyre több szárnyas pusztul el a telepen. Végül az elhullott állatoknál kimutatták a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Mint a Nébih közölte, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében megkezdődött a telep felszámolása.

Egy nappal később, december 1-jén pedig egy elhullott bütykös hattyút észleltek a debreceni Vekeri-tónál, amelynek teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatták ki. A keleti országrész két szomszédos megyéjében történt újabb fertőzési esetek miatt a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és kéri, szigorúan tartsák be be a járványvédelmi előírásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tojótyúkok és tojások a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. sápi telephelyén 2019. október 10-én. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.