Ma sem maradunk erős mondatok nélkül – Az LMP szerint a frakciója a politika megújításáért jött létre

2018. május 8., 16:28

Szerző:

Az LMP frakciója egy olyan szövetség, amely a magyar politika megújításáért jött létre - mondta keddi, az Országgyűlés alakuló ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Szél Bernadett frakcióvezető.

„Sok helyről jöttünk, viszont egy helyre tartunk" - fogalmazott. Mint mondta, azért dolgoznak majd, hogy a következő időszak ne arról szóljon, hogy a NER 3 hogyan tiporja el Magyarországot, hanem arról, hogy egy új ellenzéki mozgalom sikerre vigye alapértékeit.

Frakcióját úgy mutatta be: van közöttük három korábbi önkormányzati képviselő, egy volt polgármester és két egyéni mandátumot nyert képviselő.

Fotó: Gabor_Banko

Az Országgyűlés munkája nem a magyar emberekről szól - mondta, pártjuk ugyanakkor a helyi ügyeket kívánja behozni a parlamentbe. Az LMP életében is fokozódni fog a vidéki jelenlét a jövőben - ígérte, és mint fogalmazott, nem riadnak majd vissza az utcai politizálástól sem.

A sajtótájékoztatón a politikus mögött Hadházy Ákos kivételével az egész képviselőcsoport felsorakozott, Gémesi György, az Új Kezdet vezetője helyett már az őt váltó Hohn Krisztina, a Baranya megyei Mánfa község polgármestere volt jelen.

Hadházy Ákos távolléte az alakuló ülésről lelkiismereti kérdés volt számára - hangsúlyozta Szél Bernadett -, a frakció többi tagjának ugyanakkor fontos volt, hogy felesküdjön és elkezdje a munkát. Csupán annyit tett hozzá: Hadházy Ákos várhatóan később teszi le az esküt.

Csárdi Antal egy uniós, míg Keresztes László Lóránt egy magyar zászlóval vonult be a sajtóterembe. Szél Bernadett erről azt mondta: frakciójuk egyszerre nemzeti és tartja Magyarországot az Európai Unió szerves részének. Úgy látják: a két lobogó közül nem kell választani.

Az LMP frakcióját erős kritika érte saját választóitól is. A párt " target="_blank">Facebook oldalán az alatt a kép alatt, melyen bemutatták, hogy átvették mandátumukat, többen kifogásolták, hogy ezzel legitimálják a kormányt, illetve nehezményezték, hogy nem léptették több jelöltjüket vissza a választásokkor .

A pártot az egykori alapító Schiffer András is erősen bírálta, amikor bejelentette, kilép az LMP-ből. Döntését azzal indokolta, hogy Ron Werber stratégiája, majd a „neoliberális” együttes Szabó Szabolcs csatlakozása az LMP-frakcióhoz volt az utolsó csepp a pohárban. Schiffer úgy véli, a pártnál elfelejtették, hogy mit jelöltek meg 2013-ban jelmondatukként: „Van, ami nem eladó!”.