Ittas volt a Lupa-tóba fulladt 74 éves férfi, akinek egy félreértés nehezítette a keresését

2019. július 2., 13:00

Szerző:

Szombaton belefulladt egy férfi a Lupa-tóba, írtuk meg az Index alapján. A portál szerint a chilei férfi fiával együtt Magyarországon élt, a hétvégére pedig rokonok voltak náluk látogatóban. A férfi fia azt mondta, apja délután fél kettőkor szólt, hogy átúszik unokájához a tó túlsó partjára. 74 éves volt, de egészséges és nagyon jó úszónak számított. A családtagjuk először maguk kezdték el keresni, de aztán szóltak a vízi mentőknek is, akik viszont szerintük csaknem egy óráig kizárólag a parton kutattak az eltűnt férfi után.

Kedden a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat közleményben reagált. Azt írták, az áldozat fia által említett időpont nem stimmel, mert a helyszínen szolgálatban lévő vízi mentőnek 1315 és 13.30 között szóltak, hogy nem találják a férfit. Ezután 13.30 és 13.45 között a családtagok jelezték a keresést végző vízi mentőnek, hogy meglett a hozzátartozójuk - idéz a közleményből a 24.hu

Körülbelül tíz perccel később kiderült, hogy mégsem a keresett személy került elő,

ekkor hangzott el, hogy a vízben is lehet az illető. A vízi mentő azonnal rádión a helyszínre kérte a motorcsónakot és további vízi mentőket a vízi kereséshez.

Hőség - Lupa-tó Strandolók a kánikulában a Lupa-tónál
Fotó: Mohai Balázs

Hozzátették: nem vitatják, hogy az elhunyt kora ellenére jó úszónak számított, de utóbbi szubjektív, nem mindegy, milyen körülmények között vizsgáljuk.

„Vízimentőkkel és úszásoktatókkal több évvel ezelőtt kialakítottunk egy közös álláspontot a jó úszás tudás minimális követelményéről. Véleményünk szerint biztonságosan jól úszó (kortól, nemtől függetlenül) az, aki képes uszodai körülmények között 1000 m-t megállás nélkül 20 perc alatt leúszni.”

A közleményben megjegyzik, hogy a baleset bekövetkeztében valószínűleg közrejátszott az is, hogy

a 74 éves férfi ittas volt. Azt ugyanis a hozzátartozók is elismerték, hogy a férfi fogyasztott alkoholt.

„Minden fórumon hangot adunk annak az alapvető szabálynak, hogy tudatmódosító szerek (alkohol, kábítószer és egyes gyógyszerek) hatása alatt ne menjenek vízbe az emberek, mert tragédia lehet a vége. Ilyen fő szabály még, hogy a krónikus betegségben szenvedők se menjenek számukra ismeretlen vízbe úszni, mert egy esetleges rosszullét beláthatatlan következményekkel járhat” - áll a közleményben, amelyben a vízi mentők részvétüket fejezik ki a családnak.

20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.