Orbán személyesen tárgyalt a 4iG érdekében

Orbán Viktor személyesen járt közre a magyar 4iG érdekében – értesült a Direkt36, amely azt is kiderítette, mekkora az állam szerepe az informatikai-távközlési cég sikerszériájában. A háttér kibogozása közben az is kiderült, hogy Simicska Lajos annak idején a „loan-to-value a faszom” kijelentéssel hagyta faképnél az eleinte nála próbálkozó Jászai Gellértet. 

2023. október 17., 13:36

Szerző:

2021 közepén egy szokatlan találkozó helyszíne volt a londoni magyar nagykövetség épülete. Az Invitech mögött álló befektetési alap képviselői Orbán Viktor miniszterelnökkel találkoztak – értesült a Direkt36

A 4iG magyar informatikai cég már hónapok óta próbálkozott az Invitech nevű magyarországi távközlési vállalat felvásárlásával, de az egyeztetések elakadtak. Az Invitech tulajdonosainak – egy főként kínai állami pénzből működő befektetési alapnak – a képviselői jóval magasabb árat kértek a cégért, mint amennyit a 4iG ajánlott. Ráadásul az sem volt egyértelmű, hogy az akkor még kisebb piaci szereplőnek számító és komoly távközlési tapasztalattal nem rendelkező magyar cég képes lesz-e előteremteni a mintegy százmilliárd forintos vételárat – emlékeztet az oknyomozó portál. A találkozó célja az volt, hogy kimozdítsa a holtpontról a megakadt tárgyalásokat.

Az Invitech mögött álló befektetési alap képviselői ehhez Magyarország legbefolyásosabb emberével, Orbán Viktor miniszterelnökkel találkoztak 

–  írja a Direkt36 az eddig titokban tartott találkozóról. 

Mint ismeretes Orbán viktor korábban, a 444 azon kérdésére, hogy „mostanra milliárdos lett a veje, Tiborcz István, az apja, Orbán Győző, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, a volt kollégiumi szobatársa, Simicska Lajos és Garancsi István is” a miniszterelnök rezzenéstelen arccal azt mondta, hogy ő

„üzleti ügyekkel nem foglalkozik.”

„Orbánnak elég lett volna öt percre benéznie a tárgyalásra. Jelezhette volna ennyivel, hogy az állami támogatás megvan ehhez az ügylethez, de ő sokáig ott volt” – fogalmazott a Direkt36 forrása a találkozó részleteiről, akinek tudomása szerint a miniszterelnök hosszan győzködte az Invitech tulajdonosainak képviselőit arról, hogy adják el a céget a 4iG-nek.

Állami pénzek a magáncég mögött

A kormány nemcsak azzal segítette titokban a hivatalosan magánszemélyek kezében lévő céget, hogy személyesen Orbán Viktor tárgyalt a nevükben, hanem azzal is, hogy egy rejtett pénzügyi manőver révén hozzájuttatta több mint 70 milliárd forintnyi állami befektetéshez – írja a Direkt36. Ez a korábban fel nem tárt információ egyben új megvilágításba helyezi a 4iG tulajdonosi hátterét is. Jászai Gellért, a vállalat elnöke azt állítja ugyan magáról, hogy ő a cég többségi tulajdonosa, de a Direkt36 birtokába került iratok szerint az eddig az ő érdekeltségébe sorolt és jelenleg a 4iG közel 40 százalékos tulajdonosaként számontartott magántőkealapba az állam tette be a pénz túlnyomó részét.

A 4iG ugyanakkor nem csak pénzügyi szálakon kötődik a kormányhoz. A vállalat fejlődése szorosan igazodik Orbán Viktor régiós hatalmi ambícióihoz is. Az oknyomozó portál szerint egy német–magyar kormányalku eredményeként tudott a 4iG beszállni a nemzetközi védelmi iparba, miközben elkezdett terjeszkedni a Nyugat-Balkánon is, amelyet a miniszterelnök alkalmasnak tart arra, hogy legalább részben magyar befolyási övezetté alakítsa.

„Loan-to-value a faszom”


A 4iG 2018-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global tőzsdei holdinghoz, ahonnan 2019 júniusban került tovább Jászai Gellérthez, aki korábban Mészáros üzleti ügyeit intézte. A Direkt36 egy érdekes epizódot is felidéz Jászai üzleti múltjából: 

Jászai a 2010-es kormányváltás után fordult Orbán Viktor régi szövetségeséhez, a fideszes gazdasági háttérbirodalom akkori vezéralakjához, Simicska Lajoshoz. A találkozó részleteit ismerő egyik forrás szerint ezen a megbeszélésen is látszott, hogy Jászai „brókertípus”, aki szeret üzleti szakkifejezésekkel dobálózni. Használta például a „loan-to-value” kifejezést, amelyet magyarul hitelfedezeti mutatóként szoktak fordítani. Jászai ugyanakkor rosszul mérte fel a tárgyalópartnerét. Simicska híres volt arról, hogy nem kedvelte sem a modern technológiát, sem a bonyolult üzleti nyelvezetet. Simicskának annyira nem tetszett a Jászai-féle stílus, hogy ott is hagyta a megbeszélést.

„Ott ült a Lajos, és mondta, hogy »loan-to-value a faszom«, majd felállt, és elment”

– mondta a találkozó részleteit ismerő forrás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédet mond az 5. Demográfiai csúcstalálkozót a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)