Évente 13 100 magyar hal meg idő előtt

A miniszterelnök-jelöltektől követeli a felelősség vállalását a Greenpeace.

2021. szeptember 22., 19:53

Szerző:

A szerdai autómentes nap alkalmából, a miniszterelnök-jelöltektől követeli a felelősség vállalását a Greenpeace, amiért nem tesznek eleget a környezetszennyezés csökkentésében. A szervezet az európai autómentes nap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban tragikusan sokan halnak meg évente a kritikus légszennyezettség következtében.

Az európai autómentes nap minden évben, szeptember 22-én megtartott rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. Éppen ezért tartja fontosnak a Greenpeace, hogy ezen a napon hívja fel a városvezetés figyelmét arra, hogy nem tesznek eleget a légszennyezés csökkentése érdekében. 

„Évi 13 100 halott a légszennyezés miatt. Tiszta Levegőt!” Az autómentes napon ezt a feliratot helyezte ki a Greenpeace Magyarország inverz graffitivel több fővárosi zebrára, elsősorban a Parlament környékén, illetve az Andrássy úton, amelyet korábban rendszeresen lezártak az autómentes nap alkalmából, ám idén elmaradt a fővárosi esemény. A figyelemfelhívó üzenetek mellett megjelenő több ezer kereszt a légszennyezés következtében elvesztett emberéleteket szimbolizálja” – fogalmazott a Geenpace Magyarország. „Az autómentes napon arra hívjuk fel a döntéshozók figyelmét, hogy radikális változásokra van szükség a közlekedéssel kapcsolatos szemléletben. A WHO új irányértékei megmutatták, hogy a közlekedési szennyezés sokkal kritikusabb, mint azt korábban hittük” – hívja fel a figyelmet a szervezet. 

„A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy mind az ország döntéshozói, mind a városvezetők évtizedek óta nem lépnek fel érdemében a magyarok millióinak életminőségét károsító légszennyezés ellen. Több légszennyező anyag esetén még az uniós egészségügyi határértékeket sem tartjuk, pedig azok kevésbé szigorúak, mint a WHO által kijelölt értékek. Eközben részecskeszennyezés miatt évente 13 100 magyar hal meg idő előtt” – írja a Greenpace. 

 

(Kiemelt kép:  A Greenpeace Magyarország az európai autómentes nap alkalmából több ezer, keresztet ábrázoló inverz graffitivel hívja fel a figyelmet arra, hogy tragikusan sokan halnak meg évente hazánkban a kritikus légszennyezettség következtében. 2021.09.22. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace.)