Korlátozná a Fidesz a szuverenitásra veszélyt jelentő médiumokat

Jövő hét kedden nyújtja be a Fidesz parlamenti frakciója a szuverenitásvédelmi törvényt, amely az Alaptörvényben és a Büntető Törvénykönyvben (BTK) korlátozná „a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat”.

2023. november 9., 20:37

Szerző:

A Fidesz parlamenti frakciója a jövő kedden nyújtja be a szuvernitásvédelminek nevezett törvény tervezetét – válaszolta a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón. A legfontosabb Gulyás szerint, hogy bűncselekménnyé minősítik, ha párt külföldről fogad el támogatást, ez a jövőben már bűncselekmény lesz.

A javaslatban benne lesz az is, milyen hatásköre lesz az újonnan felálló Szuverenitásvédelmi Hatóságnak. A parlamentnek alárendelt – az államfő által kinevezett vezető által irányított – szervezetnek azt a feladatot szánják, hogy

árgus szemekkel figyelje a szuverenitásra úgymond veszélyt jelentő sajtótermékeket, civil szervezeteket vagy más kockázati forrásokat, és adatgyűjtéséről időről időre jelentésben számoljon be a nyilvánosság előtt.

A Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet már márciusban egy kiadványban listázta, hogy kiket tartanak a média szuverenitására nézve veszélyesnek Magyarországon. Ahogy arról írtunk, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy az Alaptörvényben és a Büntető Törvénykönyvben (BTK) is új szabályokkal fogják korlátozni „a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat”, akik a Fidesz-KDNP megfogalmazása szerint Magyarország szuverenitását támadják. 

A Trend címmel megjelent márciusi kiadvány első számának a címe ez volt: „Veszélyben a médiaszuverenitás – A külföldről finanszírozott média forrásai és donorjai”. A kiadvány impresszumában kizárólag a XXI. Század Intézet munkatársai szerepelnek, többek közt a kormánypárti Megafon egyik arcaként is ismert Deák Dániel, az Origóba beolvasztott 888.hu főszerkesztője, G. Fodor Gábor, valamint Békés Márton, a fideszes Tranzit Fesztivált is szervező Kommentár Alapítvány folyóiratának főszerkesztője.

A kiadvány elején található „Vezetői összefoglaló” tételesen felsorolja, hogy kiket tartanak veszélyesnek a magyarországi média szuverenitására, majd több oldalon keresztül részletesen is bemutatják a 444, a Partizán, a Telex, az RTL, a Szabad Európa, az Átlátszó, a Direkt36, a K-Monitor és a Lakmusz tulajdonosi szerkezetét és finanszírozását. 

(Kiemelt képünkön: Lufira nyomott Fidesz-logó. Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)