Lézerrel kaszál az ÁSZ-elnöke

Lekörözte Matolcsy Györgyöt is. 

2022. január 19., 10:30

Szerző:

Márciustól Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő, miután a fizetése meg fogja haladni Matolcsy György jegybankelnökét – írja a 24.hu. Míg Matolcsy havi ötmilliót keres, addig idén Domokos már 5,2 milliót fog keresni. Ezzel az összeggel sikerült az első helyet megszereznie  az állami vezetők mezőnyében. 

Az ÁSZ-elnökének  2016-ban még csak 2,2 millió forint a havi fizetése, amikor Matolcsynak megszavazta a parlament az 5 milliós illetményt. A jegybank elnök fizetése akkor mércévé vált és megpróbálták ehhez igazítani más állami intézmények vezetőinek bérét is. Például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnöke a jegybankelnöki fizetés 80 százalékát, azaz 4 millió forintot kaphat, és 5-5 milliós fizetés jár a kormány tárca nélküli minisztereinek is. 

Matolcsy György ötmilliós fizetését a jegybanktörvényben rögzítették, addig az ÁSZ-elnök illetménye évről évre automatikusan együtt emelkedik az átlagkeresetekkel. Ennek hatására elképzelhető, hogy akár az ÁSZ alelnökei is jobban fognak keresni a jegybank elnökénél 2023-ban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Róka László/MTVA Bizományosi)