Lezárják a Parlamentet a státusztörvény pénteki tárgyalásának napján

Speciális szabályokat vezetnek be az Országházban pénteken, amikor rendkívüli ülésen tárgyalják és akár már szavazhatnak is a képviselők a státusztörvényként emlegetett pedagógus-életpályamodellről szóló törvényjavaslatról.

2023. június 13., 19:37

Szerző:

A hvg értesülése szerint kedden körlevelet küldtek a képviselőknek a kizárólag június 16-án, pénteken érvényes speciális szabályokról. Nem engedik be az Országgyűlés épületébe a turistákat, a parlamenti pártok vendégeit és lehetséges, hogy a sajtó képviselőit sem. Ez utóbbira abból lehet következtetni, hogy aznap nem lesznek érvényesek a korábban kiadott napi belépők. A levél úgy fogalmaz: „június 16-án az Országház-látogatás szünetel” továbbá „az Országházba és a Szabad György Irodaházba napi beléptetési engedélyt nem lehet leadni, illetve az előzetesen leadottak erre a napra nem érvényesek”.

Ahogy arról korábban írtunk, a Tanítanék Mozgalom az Egységes Diákfronttal tüntetést szervez a státusztörvény elfogadásának megakadályozásáért és erre hétre területfoglalási engedélyt kértek a Kossuth Lajos térre, hogy biztosan meg tudják tartani a tüntetést, ekkor lesz ugyanis a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezetet vitája és az arról szóló szavazás.

Több ellenzéki képviselő is posztolt közösségi oldalán az intézkedésről. Szabó Tímea például azt írta a Facebookra: „A kormány olyan magabiztos a tanárok elleni bosszútörvény helyességével kapcsolatban, hogy Kövér László például megtiltotta az ellenzéki pártoknak, hogy pénteken – amikor a Ház tárgyalja a törvényt bárkit beléptessenek a parlamentbe."
(Kiemelt képünkön: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)