Levélben értesítik a 60 év alattiakat az oltásról

A regisztráltak egy hozzájáruló nyilatkozatot is kapnak, amelyet az oltáskor kell leadni. A vakcina beadásának pontos időpontját és a helyszínét a háziorvosok közlik majd.

2021. február 16., 16:48

Szerző:

Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy az oltási program új szakaszba lépett. Ebben a szakaszban legidősebb honfitársaink és azon 60 év alatti állampolgárok kaphatják meg a vakcinát, akik különösen kitettek a vírus kockázatának korábbi, vagy meglevő betegségei kapcsán. Nyilvántartásunk szerint Ön is ebbe a csoportba tartozik, így hamarosan élhet az oltás lehetőségével

 – idézi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által kiküldött levelet a hvg.hu.

A levélben azt is közölték, hogy a pontos időpontot és a helyszínt a háziorvosok fogják közölni. Kézbesítettek egy hozzájáruló nyilatkozatot is, amelyet az oltáskor kell odaadni az orvosnak. Ezen egyebek mellett érdeklődnek a páciens krónikus betegségéről, a szedett gyógyszereiről, várandós-e, vagy volt-e korábban anafilaxiás reakciója más védőoltás beadásakor. A lap úgy tudja, hasonló levelet kaptak azok a 82 év felettiek is, akik regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

Közben megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából, ezzel már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Galgóczi Ágnes elmondta, a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad. Kitért arra is, hogy a héten két ütemben jön a Pfizer/BioNTech 102 ezer 960 adag oltóanyag-szállítmánya: az első már kedden megérkezett a kórházi oltópontokra, a többit szerdára várják.

Galgóczi Ágnes azt mondta, hogy az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik-, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik.

(Kiemelt kép: MTI | Ujvári Sándor)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.