Letartóztatták - kívánjunk legalább jó utat Ferinek!

Június 16 óta előzetes letartoztatásban van Zsák Ferenc, a győri Audi-gyár Natura 2000-es területen történő bővítése ellen fellépő természetvédő. Az aktivistát jogtalan előny kérésével vádolják, melynek büntetése akár öt év szabadságvesztés is lehet. Ma természetvédők demonstrációt tartottak az előzetesben ülő aktivista mellett. Vajon egy multi tényleg bármit megtehet Magyarországon?

2011. augusztus 15., 20:00

Az Audi természetpusztító győri beruházása ellen egyedül Zsák Ferenc és a TTT tiltakozott. A cég följelentette Zsákot, ráadásul az ügyészség elérte, hogy mint egy veszélyes bűnözőnek, börtönben kelljen várnia a perére.

Zsákot jövő héten átszállítják a debreceni börtönbe Budapestről, ezért hétfőn 11-kor a Terror Házától a cellájáig természetvédők sétáló demonstrációt tartottak.

FREE FERI!-demonstráció

Azt csinálhat Magyarországon egy multi, amit akar? Igen! Van egy ember, aki szembeszáll multival, állammal, EU-val? Igen! Börtönbe rakják? Igen! Vannak, akik kiállnak mellette? Igen!
Zsák Ferit, az előzetesbe helyezett természetvédőt átszállítják hétfőn a Terror Háza melletti fogdájából a debreceni börtönbe - közölte szerkesztőségünkkel természetvédők kis csoportja.

Mi tehetünk? - tették fel a kérdést és válaszoltak is rá: Kívánjunk legalább jó utat Ferinek!

Természetvédelmi területen az Audi

Az Audi új gyára egy európai jelentőségű természeti területre épül Győr mellett, ami eddig több mint 100 védett és fokozottan védett állat- és növényfaj otthona volt.

A természetvédők azt állítják: lehetne máshol is építkezni. Példának hozták fel a Mercedest, amely talált magának nem védett területet. De - mint írják - "az Audinak így volt a legkényelmesebb. És a legkevésbé jogszerű. A magyar állam és az EU nem mondott nemet a pusztításra, sőt támogatta az autógyárat."

Ekkor lépett be a történetbe egy debreceni természetvédő, Zsák Ferenc. egy kis zöldszervezet vezetőjeként feltette a kérdést: „Miért nem máshol építkeztek?” Tudta, hogy egy természeti területet nem lehet csak úgy arrább tolni növényestül, állatostul, kárcsökkentés gyanánt. A bírósághoz, és az EU-hoz fordult.

Az Audi előbb megkereste a civil szervezet vezetőjét és megállapodást kötött olyan élőhelyek fejlesztéséről, amelyhez hasonlókat a gyár miatt elpusztít, majd az aláírás után följelentette ”vesztegetésért” - közölték lapunkkal az aktivisták.

Ezért Zsák Ferenc - miközben továbbra is foglalkozott az Audi-üggyel-, szorgalmasan följárt a nyomozókhoz, és vitte a papírokat Pestre, hogy segítse a munkájukat, és tisztázza magát. De az ügyészség úgy döntött, hogy a tárgyalásig tegyék egy cellába, nehogy elszökjön, elrejtőzzön, bizonyítékokat semmisítsen meg.

Vida Viktor aggodalmát fejezte ki a

Greenfo-nakamiatt, hogy a TTT folytatni tudja-e majd az uniós eljárásban való részvételt, amíg a szervezet vezetője előzetes letartóztatásban van. „A TTT volt az egyetlen szervezet, amelynek szakértelme és elszántsága is volt, hogy fölmutassa az Audi környezetpusztító beruházását szerintük kísérő jogsértéseket. Vélhetően egy hasonló védett terület helyrehozásához kértek kompenzációt az Audi-tól, amelyhez hasonlót a cég az állam és az EU áldásával most végleg elpusztít Győr mellett. Példátlan helyzet fog előállni, ha kiderül, hogy nem vesztegették meg az Audit, de a letartóztatás miatt nem tudták végig vinni az ügyüket.” – mondta el a Védegylet munkatársa.

A környezetvédő lap megkereste az ügyben az Audi Hungaria Motor Kft. sajtómunkatársát, de nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott el csupán, hogy a mostani letartóztatásról nem volt tudomása.

Érdeklik a részletek? Lapozzon és olvassa el, miként bántak a tiltakozóval!

21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.