Lópikula volt ez, nem csapadék

Továbbra is csapadékhiány van az országban, annak ellenére, hogy átmenetileg segített a hétvégi csapadék. 

2022. augusztus 24., 13:05

Szerző:

Hazánkban augusztus  1-22. között  területi  átlagban  mintegy 28 milliméter csapadék  hullott,  amely  csak  kétharmad  része  az  időszakos  éghajlati átlagnak – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Vízügyi Igazgatóság.

Viszonylag szerény mennyiségű csapadék hullott

Hozzátették: a nagy tavak vízgyűjtő területének csapadékellátottsága az országos képhez hasonlóan alakult. A Balaton esetében az 1991-2020 között mért átlagnál mintegy 20 százalékkal kevesebb, a Velencei-tó esetében viszont 15-20 százalékkal több csapadék hullott.

Hozzátették: az augusztusi csapadék és a vízgyűjtők aktuális vízháztartási helyzetének hatására a tavak vízjárása markánsan nem változott meg az előző időszakhoz képest. A viszonylag szerény mennyiségű csapadék érdemben nem befolyásolta a tavak ökológiai állapotát. A szél és a léghőmérséklet-csökkenés pedig időnként elősegítették a tavak oxigén-ellátottságának növekedését, ami a vízminőség szempontjából kedvező.

Mindenhol vízhiány van

Területi átlagban az ország szinte egész területén csapadékhiány van, aminek mértéke szeszélyes területi eloszlást mutat. Az éghajlati átlaghoz viszonyított legkisebb csapadékhiány (25-100 mm) a Dunántúl nyugati harmadán, a legnagyobb (150-200 mm) pedig a Dunántúl délkeleti részén és a Duna vonalától keletre fordul elő.

Kérdésünkre, miszerint szükség van-e vízkorlátozásra, azt válaszolták: korlátozásra kizárólag a rendkívüli – vagyis az öntözési idény elején nem jelzett – vízigények lekötése esetén került sor, és az is csak elenyésző mennyiségben.

Zivatar Nagykanizs?n

 (Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. MTI/Varga Győrgy)

A vízügyi igazgatóságok továbbra is a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adják ki a vagyonkezelői hozzájárulásokat a rendkívüli vízhasználatokhoz.

Ugyanakkor hozzátették:

A hétvégén leesett csapadék eloszlása egyenlőtlen volt, és bár egy lélegzetvételnyi szünet következett be az öntözés terén, a szerződéses vízhasználók igényei, valamint a rendkívüli vízigények továbbra is fennállnak.

A növények fejlődési stádiumából adódóan, jelen időszakban egyre kevesebb vízigényűek (főleg a kukoricáé), így jelenleg csökkenő tendenciát mutat az öntözési hajlam. Lassan az őszi vetések is megkezdődnek, amihez esetlegesen kelesztő öntözést fognak alkalmazni a gazdák, ennek mértéke viszont kevésbé jelentős.

A vízigényeket továbbra is ki tudjuk szolgálni – írják.

Már nem kell szivattyúzni a vizet a Kis-Dunába

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság még korábban jelezte, hogy az alacsony vízállás és az öntözési igények miatt a Kvassay- és a Tassi-zsilipnél is szivattyúzni kell a vizet a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.

A lehullott csapadéknak köszönhetően a Duna vízszintemelkedése azonban megengedte, hogy gravitációsan is be tudjuk vezetni a vizet az RSD-be, ezért ma hajnalban a szivattyúzással leálltunk – írták érdeklődésünkre.

(Kiemelt kép: Zivatarfelhők a budai hegyek fölött 2022. augusztus 20-án. Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A veszélyjelzés szerint Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.)

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.